GUGL OTPUSTIO INŽENJERA KOJI TVRDI DA AI TEHNOLOGIJA IMA OSEĆANJA: Njegove tvrdnje su neosnovane i za žaljenje
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

lamda nije živa

GUGL OTPUSTIO INŽENJERA KOJI TVRDI DA AI TEHNOLOGIJA IMA OSEĆANJA: Njegove tvrdnje su neosnovane i za žaljenje

Planeta -

Kompanija Gugl otpustila je jednog od svojih inženjera koji tvrdi da sistem veštačke inteligencije (AI) kompanije ima osećanja.

Prošlog meseca, Blej Lemoin je izašao u javnost sa svojom teorijom da je Guglova jezička tehnologija razumna i da bi stoga trebalo poštovati njene "želje".

Gugl, plus nekoliko stručnjaka za veštačku inteligenciju, demantovali su te tvrdnje, a kompanija je u petak potvrdila da je on otpušten.

Lemoin je za BBC nije želeo da komentariše otkaz osim što je rekao da se konsultuje sa pravnicima.

U saopštenju, Gugl je naveo da su njegove tvrdnje o Jezičkom modelu za aplikacije za dijalog (Lamda) "potpuno neosnovane“ i da je kompanija radila sa njim "mnogo meseci“ da bi to razjasnila.

"Dakle, za žaljenje je što je uprkos dugom angažovanju na ovoj temi, Blejk i dalje odlučio da uporno krši jasne politike zapošljavanja i bezbednosti podataka koje uključuju potrebu da se zaštite informacije o proizvodu“, navodi se u saopštenju.

Lamda je revolucionarna tehnologija za koju Gugl kaže da može da učestvuje u slobodnim razgovorima. To je alat kompanije za pravljenje četbotova.

Lemoin se našao u žiži javnosti prošlog meseca kada je rekao da Lamda postala razumna. To je izazvalo diskusiju među stručnjacima za veštačku inteligenciju i entuzijastima o napretku tehnologije koja je dizajnirana da imitira ljude.

Lemoin, koji je radio za Guglov tim za odgovornu veštačku inteligenciju, rekao je za Vašington post da je njegov posao bio da testira da li tehnologija koristi diskriminatorski ili govor mržnje.

Otkrio je da Lamda pokazuje samosvest i da može da vodi razgovore o religiji, emocijama i strahovima. To ga je navelo da poveruje da se iza impresivnih verbalnih veština AI modela možda krije i razum.

Gugl je odbacio njegove tvrdnje i poslao ga na plaćeno odsustvo zbog kršenja politike poverljivosti kompanije.

Lemoin je zatim objavio razgovor koji su on i još jedna osoba vodili sa Lamdom, kako bi potkrepio svoje tvrdnje.

U svom saopštenju, Gugl je rekao da "veoma ozbiljno“ shvata odgovoran razvoj veštačke inteligencije i objavio je izveštaj u kojem je to detaljno opisano. Dodaje se da se svaka zabrinutost zaposlenih u vezi sa tehnologijom kompanije "opsežno razmatra" i da je Lamda prošla 11 pregleda.

"Želimo Blejku se najvolje dobro“, zaključili su iz Gugla.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track