EKSPLOZIJE U UKRAJINSKOJ LUCI: Dve rakete, navodno, pogodile Odesu samo dan nakon dogovora Kijeva i Moskve o izvozu žitarica
Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

rat u ukrajini

EKSPLOZIJE U UKRAJINSKOJ LUCI: Dve rakete, navodno, pogodile Odesu samo dan nakon dogovora Kijeva i Moskve o izvozu žitarica

Planeta -

Ključnu ukrajinsku luku danas su, navodno, potresle eksplozije, samo dan nakon što su Kijev i Moskva postigli dogovor o nastavku izvoza žitarica.

Dve rakete pogodile su lučki grad Odesu u ranim jutarnjim satima u subotu, saopštila je ukrajinska vojska.

Prema uslovima dogovora od petka, Rusija se obavezala da neće ciljati luke dok su pošiljke žitarica u tranzitu, prenosi BBC.

U objavi na društvenim mrežama, južni komandni centar ukrajinske vojske naveo je da su dve rakete Kalibr pogodile luku, dok su još dve oborene sistemima protivvazdušne odbrane.

Lokalni poslanik Aleksij Hončarenko napisao je na Telegramu da se gradska luka zapalila nakon napada.

"Ovaj ološ jednom rukom potpisuje ugovore, a drugom usmerava projektile“, napisao je Hončarenko. "Dakle, potrebni su nam avioni i treba da potopimo celu Crnomorsku flotu Ruske Federacije. Ovo će biti najbolji aranžman za izvoz žita".

Nejasno je da li je bilo žrtava ili veće materijalne štete, a nezavisne potvrde ove informacije nema.

U petak su zvaničnici Kijeva i Moskve potpisali sporazum kojim se dozvoljava izvoz miliona tona žitarica zarobljenih u Ukrajini.

Dogovor - za koji je trebalo dva meseca da se postigne - trebalo bi da traje 120 dana, a centar za koordinaciju i praćenje će biti uspostavljen u Istanbulu, u kome će raditi zvaničnici UN, Turske, Rusije i Ukrajine. Može se obnoviti ako se obe strane slažu.

Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog, osudio je napad i optužio Rusiju da "sistematski stvara krizu sa hranom“.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track