NIŠTA OD RAKETA ATACMS Kijev od Vašingtona dobija PVO sistem NASAMS za borbu protiv Kinžala i Iskandera
Foto: Youtube/Forces News, EPA / ALEXEI DRUZHININ / Sputnik/ Kremlin, screenshot Youtube

Naoružavanje

NIŠTA OD RAKETA ATACMS Kijev od Vašingtona dobija PVO sistem NASAMS za borbu protiv Kinžala i Iskandera

Planeta -

Vašington je posle razočoravajuće izjave da Kijev neće dobiti taktičke balističke rakete ATACMS dometa 300 km, najavio je doduše utešno prebacivanje dve baterije protivvazdušnih raketnih sistema NASAMS (18 lansera po šest raketa) Oružanim snagama Ukrajine.

Ovaj američko-norveški sistem je takođe nadaleko poznat jer štiti vazdušni prostor direktno iznad Bele kuće i Pentagona.

Kijev je prevashodno tražio ove PVO i PRO sisteme da zaštiti „centre odlučivanja“ od mogućih udara ruskih raketa, pre svega Kinžal i Iskander-M.

NASAMS je naoružan protivvazdušnim raketama AIM-120S/D AMRAAM. Opremljeni su glavama za navođenje sa ograničenom brzinom od 3600 km/h uhvaćenih ciljeva. To im ne dozvoljava da obaraju ruske hipersonične rakete Kh-47M2 Kinžal, jer je brzina ovih poslednjih u završnoj fazi putanje oko 4300 km/h, kao i za balističku raketu Iskander-M, čija brzina u završnoj putanji leta, njegova brzina je inferiorna od američke i iznosi približno 3200 km / h. Ali sa druge strane, sposoban je da izvodi protivavionske manevre sa preopterećenjima od 25-30 G. AIM-120C zauzvrat može da presreće ciljeve samo sa preopterećenjima od 12-15 Gs.

Posebnost ovog sistema je u tome što je u radijusu od 25-40 km sposoban da radi bez učešća radara za detekciju i nišanjenje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track