NAKON AGRESIVNOG POVEĆANJA KAMATA, EVRO OJAČAO PREMA DOLARU: Najvećoj svetskoj ekonomiji preti recesija?
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

kriza

NAKON AGRESIVNOG POVEĆANJA KAMATA, EVRO OJAČAO PREMA DOLARU: Najvećoj svetskoj ekonomiji preti recesija?

Planeta -

Na svetskim tržištima vrednost dolara prema drugim valutama protekle nedelje pala je sa najvišeg nivoa u proteklih 20 godina, dok je kurs evra porastao za više od 1 posto, nakon što je Evropska centralna banka povećala kamate agresivnije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo je prošloge sedmice 1,2 posto, na 106,70 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti pao 1,3 posto, pa je cena evra dostigla 1,0215 dolara, blizu najvišeg nivoa u protekle dve nedelje.

Dolar je pao i u odnosu na japansku valutu za 1,7 posto, na 136,10 jena.

Evropska centralna banka (ECB) povećala je u četvrtak ključne kamatne stope prvi put od 2011. godine, i to za 0,50 postotnih bodova, iako se očekivalo povećanje od 0.25 postotnih bodova.

Tako su ključne kamatne stope za refinansiranje banaka podignute na 0,5 posto, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0,75 posto, a kamate na depozite na nula posto, prenosi Hina pisanje svetskih agencija.

"Upravno veće odlučilo je da je primereno napravi krupniji prvi korak u tempu normalizacije (monetarne) politike nego što je signalizirano na prethodnoj sednici. Odluka je doneta na osnovu ažurirane procene upravnog veća o inflatornim rizicima", navodi se u saopštenju ECB.

Više kamatne stope trebalo bi da dovedu do spuštanja inflacije prema ciljanih 2 posto. Inflacija je u evrozoni u junu porasla na 8,6 posto, što je najviši nivo od 1996. kada je evropski biro za statistiku počeo da objavljuje podatke.

ECB poručuje da će i pored toga, inflacija neko vreme ostati visoka zbog konstantnih pritisaka u vidu cena energenata i hrane.

Dodatni razlog za podizanje kamatnih stopa je novi program kupovine obveznica koji je banka osmislila kako bi smanjila razliku u troškovima zaduživanja među članicama evrozone.

Razlika se posebno povećala nakon što je banka u junu najavila podizanje kamata. ECB je zato odlučio da kupuje obveznice država čiji su se uslovi finansiranja pogoršali nesrazmerno konkretnim osnovnim pokazateljima kako bi ublažila neopravdanu i haotičnu tržišnu dinamiku, poručili su čelnici ECB.

Nedavno je vrednost evra prvi put u 20 godina pala ispod vrednosti jednog dolara, ali je posle povećanja kamata ECB kurs evropske valute ojačala prema američkoj više od 1 posto i sada je stabilna na nivou od 1,02 dolara.

Idućege sedmice u fokusu ulagača biće, pak, sednica šefova američke centralne banke (Fed) od kojih se očekuje novo povećanje kamatnih stopa, najverovatnije ponovno za 0,75 postotnih bodova, kao u junu.

To bi moglo da pruži podršku dolaru. Međutim, idućege nedelje se očekuju i podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromesečju i nikoga ne bi iznenadilo ako se ispostavi da je privreda pala na kvartalnom nivou drugi tromesečje zaredom.

To bi praktično značilo da je najveća svetska ekonomijau recesiji. A to bi moglo da spreči jačanje dolara. Međutim, kako se usporava rast i drugih najvećih ekonomija u svetu, sledi zanimljiv period na valutnim tržištima.

Od početka godine dolar je u odnosu na druge valute ojačao više od 10 posto, što je posledica, pre svega, rata u Ukrajini i krize u Evropi.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track