POTENCIJALNI DŽONSONOV NASLEDNIK ŽESTOKO OPLEO PO KINI Planira da zatvori 30 kineskih instituta u Britaniji, evo i zašto
Foto: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

BORBA ZA FOTELJU

POTENCIJALNI DŽONSONOV NASLEDNIK ŽESTOKO OPLEO PO KINI Planira da zatvori 30 kineskih instituta u Britaniji, evo i zašto

Planeta -

Uoči današnje televizijske debate kandidat za naslednika britanskog premijera Riši Sunak izneo je optužbe protiv Kine, koju opisuje kao najveću dugoročnu pretnju Britaniji, dok ga je njegova protivkandidatkinja Liz Tras, proglasila njega za ''potpuno dosadnog propalog ekonomistu'' nakon što je obećao da će udvostručiti šemu od 120 miliona funti za slanje migranata u Ruandu, prenosi Dejli mejl.

Bivši britanski ministar finansija Sunak optužio je Kinu da "krade našu tehnologiju i infiltrira se na univerzitete".

Riši Sunak
Riši Sunakfoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Nekadašnja predsednica stranke Amanda Miling danas je označila trku za naslednika Džonsona ''otrovnijom nego što je ikada videla''.

Ona je dodala da bi, ukoliko se dva tabora ne smire to nanelo ''trajnu štetu za našu partiju i da bi to moglo da ih izbaci sa vlasti''.

Sunak obećava, ako bude izabran, da će zatvoriti 30 Konfučijevih instituta u Velikoj Britaniji koje finansira kineska vlada. Njihova primarna uloga je da promovišu kineski jezik i kulturu, ali ih neki konzervativni zastupnici optužuju da služe u propagandne svrhe i bave se špijunažom.

Riši Sunak u saopštenju ocenjuje da Kinezi "podržavaju Putinovu invaziju na Ukrajinu kupujući njegovu naftu i pokušavajući da zastraši komšije, poput Tajvana".

Kaže da Kina pokušava da nametne zemljama u razvoju "nepremostiv dug", a svoj vlastiti narod "muči, zatvara i indoktrinira".

- Sprečiću Kinu da preuzme kontrolu nad našim univerzitetima i omogućiću britanskim javnim kompanijama i institucijama kibernetičku bezbednost koja je im je potrebna, naglasio je.

Ankete daju veću prednost Tras

Liz Tras
Liz Trasfoto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ankete među članovima Konzervativne stranke, koji će izabrati novog lidera koji će zatim postati premijer, daju veću prednost Liz Tras.

Ona će u ponedeljak predstaviti svoje planove čiji će glavni fokus biti na poticanju rasta u vreme rastuće inflacije i moguće recesije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja