NOVI AERODROMSKI HAOS U NAJAVI: Jednodnevni štrajk zemaljskog osoblja Lufthanze? I piloti razmatraju obustavu rada!
Foto: EPA-EFE/Ramon van Flymen

nemačka

NOVI AERODROMSKI HAOS U NAJAVI: Jednodnevni štrajk zemaljskog osoblja Lufthanze? I piloti razmatraju obustavu rada!

Planeta -

U jeku nezapamćenog haosa na nemačkim (i evropskim) aerodromima izazvanog lošom organizacijom i manjkom osoblja, sindikat zaposlenih u uslužnim delatnostima Verdi pozvao je zemaljsko osoblje Lufthanze na jednodnevni štrajk upozorenja u sredu.

"Naši zahtevi za povećanje plata su, s obzirom na inflaciju, opterećenje i dugotrajno nepovećavanje plata, više nego opravdani", rekla je potpredsednica sindikata Verdi i glavna pregovaračica sa Lufthanzom, Kristin Bele.

Predstavnici Lufthanze su štrajk upozorenja nazvali potpuno neprimerenim, naročito s obzirom na to da je kompanija u pregovorima koji su u toku već ponudila, kako je rečeno, više nego razumni paket za zaposlene.

Verdi za 20.000 zaposlenih u Lufthanzinom zemaljskom sektoru traži povećanje plata od 9,5 posto.

Ovog meseca moguć je i štrajk pilota Lufthanze s obzirom na to da su i pregovori s ovom grupom zaposlenih u toku, a prema informacijama sindikata, u ćorsokaku su.

Od početka sezone godišnjih odmora sa nemačkih aerodroma stižu scene haosa, sa višesatnim čekanjima i otkazivanjem brojnih letova, zbog nedostatka osoblja, naročito radnika u bezbednosnom sektoru.

Mnogi zaposleni na nemačkim aerodromima su tokom pandemije kovida dobili otkaz, a mnogi su u međuvremenu našli posao u drugimu njemačkim zračnim lukama su tijekom pandemije, unatoč vladinoj pomoći zrakoplovnim kompanijama, dobili otkaz, a mnogi su u međuvremenu pronašli zaposlenje u drugim sektorima.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track