UKRAJINCI POTVRDILI SMRT JOŠ STRANIH BORACA: Dvojica Amerikanaca, Kanađanin i Šveđanin ubijeni u ruskoj zasedi u Donbasu
Foto: Printscreen/Twitter

rat u ukrajini

UKRAJINCI POTVRDILI SMRT JOŠ STRANIH BORACA: Dvojica Amerikanaca, Kanađanin i Šveđanin ubijeni u ruskoj zasedi u Donbasu

Planeta -

Dvojica Amerikanaca, Kanađanin i Šveđanin poginuli su u ruskoj zasedi u Donbasu, rekao je njihov pretpostavljeni oficir.

Ukrajinski komandant stranih boraca otkrio je okolnosti pogibije dvojice Amerikanaca, Kanađanina i Šveđanina tokom sukoba sa ruskim snagama u Donbasu.

Američki državljani Luk 'Skajvoker' Lucisin i Brajan Jang, Kanađani Emil-Antoan Roj-Siroa i Edvard Selander Patrinjani iz Švedske ubijeni su 18. jula, rekao je njihov komandant Ruslan Mirošničenko Politiku.

Četvorica muškaraca bili su deo jedinice za specijalne operacije u sastavu ukrajinskih snaga teritorijalne odbrane u gradu Seversku, koji je nedavno bio poprište teških borbi.

Oni su prošle nedelje bili poslati na misiju u selo Grigorovka, nekih tri kilometra severozapadno od Severska, gde su ruske snage pokušavale da pređu reku, rekao je Mirošničenko.

Borci su, tvrdi on, izvršili svoj zadatak, ali su "na kraju misije upali u zasedu ruskih tenkova“.

"Prva granata je ranila Luka. Tri momka, Edvard, Emil i Brajan, odmah su pokušali da pomognu Luku, da pruže prvu pomoć i evakuišu ga. Onda ih je druga granata sve pobila“, otkrio je komandant.

Američki Stejt department potvrdio je smrt dvojice Amerikanaca, ali je odbio da ih spomene poimence "iz poštovanja prema porodicama tokom ovog teškog vremena“.

Politiko je takođe preneo da su u operaciji u Grigorovki, ranjeni borci po imenu Fin i Oskar.

Grupa je bila suočena sa najmanje šest ruskih tenkova, četiri oklopna transportera i do 70 pešaka, navodi se u dokumentu i dodaje da su borci bili bombardovani teškom artiljerijom "korigovanom dronovima” više od dva sata.

Hiljade stranih boraca stiglo je u Ukrajinu od početka sukoba, formiravši takozvanu ukrajinsku Legiju stranaca.

U aprilu je ruska vojska procenila njihov broj na skoro 7.000, ali je ranije ovog meseca saopštila da je samo 2.741 strani vojnik ostao u Ukrajini. Mnogi od njih su eliminisani, dok su drugi pobegli u inostranstvo, neki su se žalili na nered u redovima kijevskih snaga i lošu opremu, podseća Raša tudej.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov nedavno je upozorio da se strani plaćenici ne smatraju borcima prema međunarodnom pravu i da su "suđenje i maksimalne zatvorske kane najbolja stvar koja ih čeka ako budu uhvaćeni živi“.

Ranije ove nedelje, portparol Legije stranata Demijen Magru otkrio je za NBC da je "došlo do postepenog pada broja dolazaka tokom poslednjih nekoliko meseci“, okrivljujući za takvo stanje "ruske dezinformacije“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track