UKRAJINA: Moćnim američkim oružjem uništili smo 50 ruskih skladišta municije; RUSIJA: Mi smo uništili skladišta HIMARS-a!
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

UKRAJINA: Moćnim američkim oružjem uništili smo 50 ruskih skladišta municije; RUSIJA: Mi smo uništili skladišta HIMARS-a!

Planeta -

Ukrajinske snage tvrde da su američkim HIMARS sistemima uništili ruska skladišta municije, dok Moskva navodi da su njihove snage uništile ukrajinska skladišta municije za to oružje.

Ukrajinske snage uništile su 50 ruskih skladišta municije koristeći američke moćne višecevne bacače raketa tipa HIMARS, rekao je danas ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

"To je udarac za njihove logističke lance i oduzima im sposobnost da sprovode aktivne ofanzivne operacije i zasipanja naših snaga granatama", rekao je Reznikov u televizijskom intervjuu.

Rojters navodi da nisu mogli nezavisno da provere Reznikove tvrdnje o efikasnosti upotrebe američkog HIMARS-a u ratu u Ukrajini.

U međuvremenu, oglasila se i Rusija.

Moskva je uništila oružje koje je isporučilo SAD, uključujući tešku artiljeriju, tokom napada u nedelju na zapadu Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Gađani su skladišta u kojima se nalaze rakete za višecevne bacače raketa HIMARS i granate za haubice M777, saopštilo je ministarstvo u ponedeljak.

Stanica za otpremu izvan sela Bogdanovci, u kojoj je bila municija, pogođena je "pomorskim visoko preciznim oružjem dugog dometa“, dodaje se u saopštenju.

Vašington, najveći saveznik Kijeva tokom sukoba sa Moskvom, isporučio je Ukrajini 16 višecevnih raketnih bacača HIMARS od 22. jula.

Prošle nedelje, ruska vojska je saopštila da je uništila četiri od tih sistema između 5. i 20. jula. Međutim, Ukrajina je ove tvrdnje odbacila kao "dezinformacije“ Moskve.

SAD navodno planiraju da Ukrajini obebede dodatnih 25 do 30 raketnih sistema, uključujući oba visokomobilna. artiljerijski raketni sistemi (HIMARS) i višecevni raketni sistemi (MLRS).

Ranije u julu, ukrajinski ministar odbrane Reznikov je insistirao da je njegovoj vojsci potrebno 50 sistema HIMARS za organizovanje efikasne odbrane i najmanje 100 za "efikasnu kontraofanzivu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track