NA OVO PITANJE JE BELA KUĆA OSTALA NEMA: Pres sekretarka svojim ćutanjem možda zabrinula mnoge Amerikance VIDEO
Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

ispitivanje

NA OVO PITANJE JE BELA KUĆA OSTALA NEMA: Pres sekretarka svojim ćutanjem možda zabrinula mnoge Amerikance VIDEO

Planeta -

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer nije direktno odgovorila na pitanje da li postoji plan da se vlast prenese na potpredsednicu Kamalu Haris ako se korona predsednika Džoa Bajdena pogorša.

Žan-Pjer je u četvrtak objavila saopštenje u kojem se kaže: „Jutros je predsednik Bajden bio pozitivan na koronu. On je potpuno vakcinisan i sa dve buster doze i ima veoma blage simptome.”

Prema dopisu lekara iz Bele kuće dr Kevina O’Konora, predsednik „ima blage simptome, uglavnom rinoreju (ili 'curenje iz nosa') i umor, uz povremeni suvi kašalj, koji je počeo juče uveče.

Doktor je Bajdenu stavio antivirusni lek Paklovid za lečenje bolesti.

Sam predsednik se zatim pojavio u kratkom video snimku objavljenom na društvenim mrežama u četvrtak sa svojim glasom koji je zvučao hrapavo.

„Dobro mi ide“, rekao je. „Obavljam mnogo posla. Nastaviću da to radim. A u međuvremenu, hvala na brizi. I čuvajte veru. Biće sve u redu.”Svakako mu želim dobro kao sugrađaninu Amerikancu, i iskreno, pomalo je zastrašujuće pomisliti kako bi Sjedinjene Države izgledale pod predsednicom Kamalom Haris, prenosi novinar Vestern Žurnala.Kada je novinar upitao Žan-Pjer tokom njenog dnevnog brifinga u četvrtak da li postoji plan tranzicije ako se Bajdenova bolest pogorša, sekretarka za štampu nije odgovorila na pitanje.

„Predsednik ima blage simptome. On je u stanju da obavlja poslove iz rezidencije, a to je ono što je trenutno važno“, rekla je ona.

„Dakle, onda nema plana?“ pitao je dalje je reporter na šta Žan-Pjer nije odgovorila.

Sve što je trebalo da kaže bilo je: „Naravno“, a zatim ponovo naglasi da Bajden radi dobro, tako da takav transfer verovatno neće biti potreban.

Privremeni transferi su se dešavali i ranije.

U stvari, Bajden je nakratko preneo predsednička ovlašćenja na Harisovu kada je imao intervenciju u novembru.

Transferi su se desili u vreme Ronalda Regana i Džordža V. Buša u Beloj kući pod sličnim okolnostima.

Tadašnji predsednik Donald Tramp nije preneo vlast na svog potpredsednika Majka Pensa, kada je ovaj otišao u Nacionalni vojni medicinski centar Volter Rid na lečenje od korone u oktobru 2020. godine, izvestio je En-Bi-Si Njuz.

Na osnovu snimka, Bajden se svakako čini sposobnim da obavlja dužnosti predsednika kao što je ikada bio.

Zašto Žan-Pjer nije mogla da odgovori na pitanje o transferu je pomalo misterija. Bez obzira na to, nadamo se da do toga nikada neće doći.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track