TAJVAN SE UŽURBANO SPREMA ZA NAPAD KINE: U Tajpeju održaba velika vojna vežba, vojska i policija održale manevre! VIDEO
Foto: Stockinasia / Alamy / Alamy / Profimedia

opasno

TAJVAN SE UŽURBANO SPREMA ZA NAPAD KINE: U Tajpeju održaba velika vojna vežba, vojska i policija održale manevre! VIDEO

Planeta -

Tajvan je danas u prestonici Taipeiju izveo redovnu vojnu vežbu za odbranu u slučaju napada Pekinga.U Tapieiju je proglašena vazdušna uzbuna, a vojska je u okviru petodnevne godišnje vežbe "Han Kuang" izvela udružene vazdušne i pomorske manevre, kao i mobilizaciju tenkova i vojnika.

Kada je vazdušna uzbuna proglašena, policija je nasumično odabrane putnike u metrou usmeravala ka skloništima.

Kina i Tajvan imaju zasebne vlade od kraja kineskog građanskog rata, vođenog od 1945. do 1949. godine. Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država.

Peking se protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima tajvanske vlade sa drugim zemljama, jer Tajvan smatra svojom odmetnutom provincijom, koju treba pripojiti ako je potrebno i silom.

Na nedavne medijske navode o poseti predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, Kina je reagovala oštro.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijang rekao je novinarima da bi ta poseta "ozbiljno podrila suverenitet i teritorijalni integritet" Kine.

Pelosi, poznata po oštroj kritici Pekinga, nije potvrdila da će otići na Tajvan, ali je predsednik SAD Džozef Bajden prošle nedelje izjavio da američki vojni zvaničnici veruju da njena poseta "nije dobra ideja".

Kurir.rs/Beta-AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja