PRVA POŠILJKA ŽITA OVE SEDMICE KREĆE IZ UKRAJINE? Iz Kijeva se nadaju da će sporazum biti ispoštovan, Lavrov: Nema prepreka
Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

PRVA POŠILJKA ŽITA OVE SEDMICE KREĆE IZ UKRAJINE? Iz Kijeva se nadaju da će sporazum biti ispoštovan, Lavrov: Nema prepreka

Planeta -

Vlasti u Kijevu nadaju se da će sporazum uz posredovanje UN koji treba da ublaži globalnu nestašicu hrane obnavljanjem izvoza žitarica iz regiona Crnog mora početi da se primenjuje ove nedelje.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov rekao je se nada da će prve pošiljke žita ove nedelje napustiti luku Černomorsk.

Kubrakov je novinarima rekao da u dogovoru nije predviđeno ograničenje u pogledu količine žitarica koje se može isporučiti iz Ukrajine.

Savetnik ukrajinskog predsednika za ekonomska pitanja Oleg Ustenko izjavio je juče da bi Ukrajina mogla da izveze 60 miliona tona žitarica tokom osam do devet meseci, pod uslovom da njene luke nisu blokirane.

Prema njegovim rečima, Kijev bi od prodaje 20 miliona tona žita iz prethodne žetve i 40 miliona tona iz nove žetve mogao da zaradi deset milijardi američkih dolara.

Lavrov: Nema prepreka

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

Nakon što su ruski projektili pogodili glavnu ukrajinsku luku Odesu prošle nedelje, Lavrov je predočio da je taj napad bio usmeren na "vojnu infrastrukturu u luci".

On je na konferenciji za novinare rekao da u sporazumu o žitaricema koji je potpisala Rusija ne postoji ništa što bi sprečilo nastavak napada na objekte vojne infrastrukture u Ukrajini.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track