NAKON RUSKOG GRANATIRANJA ODESE Oštar skok cena pšenice
Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

NAKON RUSKOG GRANATIRANJA ODESE Oštar skok cena pšenice

Planeta -

Cene pšenice su zabeležile oštri skok 25. jula nakon što je Rusija granatirala ukrajinsku luku tokom vikenda uprkos tvrdnjama Kremlja da je cilj bio vojni i da to neće uticati na izvoz žitarica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 25. jula da su dve rakete Kalibr koje su pale u blizini pumpe u luci Odesa ciljale "isključivo" vojnu infrastrukturu i "nisu bile povezane sa sporazumom o izvozu žitarica" postignutim 22. jula u Istanbulu između Rusije, Ukrajine, Ujedinjenih nacija i Turske.

- To ne može i ne bi trebalo uticati na početak isporuke, rekao je Peskov novinarima, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Međutim, deonice pšenice na Chicago Board of Trade porasle su 25. jula gotovo četiri posto na 7,86 dolara, povrativši veći deo izgubljenog nakon potpisivanja sporazuma.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, ali ruska invazija na ovu zemlju i pomorska blokada ukrajinskih luka zaustavile su isporuke.

To je prouzrokovalo skok cena hrane na globalnom nivou, ostavljajući milione ljudi u osiromašenim zemljama u opasnosti od gladi i izazivajući strahove od društvenih nemira.

Dogovor postignut u Istanbulu o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz žitarica važi 120 dana i cilja na mjesečni izvoz od pet miliona tona.

Kurir.rs/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track