SAGA O SLOVAČKIM MIGOVIMA SE NASTAVLJA Transfer u Ukrajinu možda do kraja avgusta! Nad: Svaka letelica vredi 35 miliona evra
Foto: Shutterstock

naoružavanje kijeva

SAGA O SLOVAČKIM MIGOVIMA SE NASTAVLJA Transfer u Ukrajinu možda do kraja avgusta! Nad: Svaka letelica vredi 35 miliona evra

Planeta -

Britanski Skaj Njuz izvestio je da je Slovačka otvorena za razgovor da eksadrilu od 11 borbenih aviona Mig-29 prebaci u Ukrajinu.

Ovu informaciju potvrdila je urednica za Skaj njuza koja se bavi odbranom i bezbednošću Deboa Hejns koja se nalazi u Bratislavi.

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je da njegova zemlja nije dovoljno velika da bi mogla jednostrano da pokloni ratne avione - kojima ukrajinski piloti takođe upravljaju pa bi mogli lako da ih koriste - pa bi joj bili potrebni saveznici da ponude zamenu aviona ili gotovinu.

Rekao je da svaki MIG-29 vredi oko 35 miliona evra (30 miliona funti).

Komentari su dati na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom koji je u ponedeljak boravio u poseti Bratislavi.

Britanski ministar je pozdravio podršku Slovačke Ukrajini u njenom ratu protiv ruske invazije i uputio reč opreza svakoj državi koja bi odlučila da zaštiti svoje uloge.

„Ako sedite na ogradi sa predsednikom Putinom, on će na kraju pojesti ogradu, a zatim pojesti vas“, rekao je Volas.

Na pitanje Skaj njuza o tome da li bi Slovačka razmotrila davanje svojih aviona MIG-29 Ukrajini, slovački ministar odbrane je rekao da će ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo od kraja avgusta prestati da upravlja 11 aviona, a očekuje se da će češki i poljski avioni preuzeti zaštitu vazdušnog prostora Slovačke od početka septembra.

„Odmah kada ih prizemljimo, a češki i poljski preuzmu er polising, možemo da razgovaramo o budućnosti MIG-ova 29“, rekao je Nad, govoreći na engleskom.

Ali on je podvukao da njegova zemlja ne može samo da ih pokloni bez zamenskih aviona ili novca.

„Otvoreni smo za diskusiju o doniranju tih MIG-29 Ukrajini, ali svakako će to zahtevati, rekao bih, širu diskusiju o uzimanju u obzir finansijskih aspekata i svih drugih aspekata isporuke, tako da odluka još nije doneta.

Kurir.rs/Skay news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track