AMERIČKI AMFIBIJSKI ĆORAK: Novo vozilo marinaca SAD onesposobili visoki talasi! Povučeno iz upotrebe!
Ilustracija, Foto: Amphibious Assault Vehicles

bruka

AMERIČKI AMFIBIJSKI ĆORAK: Novo vozilo marinaca SAD onesposobili visoki talasi! Povučeno iz upotrebe!

Planeta -

Anerički marinci neće koristiti svoje novo borbeno amfibijsko vozilo - neku vrstu pomorskog tenka - dok se ne istraži zaštu su dva vozila naletela na nevolje kod obale južne Kalifornije ove nedelje usred jakih talasa, rekli su vojni zvaničnici u sredu.

Nijedan marinac ili mornar nije povređen kada se jedno od vozila prevrnulo na bok u utorak u talasima koji su bili neobično visoki zbog oluje na južnoj hemisferi. Drugi je postao onesposobljen kada su talasi visoki i do 2,4 metra udarili na obalu, prenosi AP

Nesreće su navele trupe da iskoče iz vozila i krenu na obalu u bazi marinaca Pendleton, severno od San Dijega. O nezgodama je prvi izvestio San Diego Junion-Tribjune.

Nova vozila su predstavljena da zamene amfibijska jurišna vozila iz ere Vijetnamskog rata, od kojih je jedno bilo umešano u jednu od najsmrtonosnijih nesreća te vrste za obuku marinaca pre dve godine kod obale južne Kalifornije.

General-potpukovnik Dejvid J. Farnes, zamenik komandanta marinaca za planove, politiku i operacije, rekao je da su zvaničnici odlučili da zaustave operacije na vodi koje uključuju novija vozila kao mera predostrožnosti dok je istraga u toku. Korpus marinaca će nastaviti da koristi vozila za kopnene operacije.

"Ovo je prava stvar", rekao je Farnes u izjavi. Napor će dati vremena da se „osigura da naša zajednica jurišnih vodozemaca ostane spremna da podrži našu naciju“, dodao je on.

U nesreći amfibijskog vozila 30. jula 2020. godine, osam marinaca i jedan mornar su poginuli kada je vozilo brzo potonulo u 385 stopa (117 metara) vode kod ostrva San Klemente. Sedam marinaca je spašeno.

Istraga marinaca je otkrila da su neadekvatna obuka, otrcano održavanje i loše prosuđivanje vođa doveli do potonuća.

Marinci koriste amfibijska vozila za prevoz trupa i njihove opreme sa mornaričkih brodova na kopno. Oklopna vozila koja imaju mitraljeze i bacače granata izgledaju kao tenkovi dok se spuštaju na obalu radi napada na plažu, a marinci izlaze iz njih kako bi zauzeli položaje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track