ŠPIJUNSKE IGRE Kina koristi opremu kompanije "Huavej" za nadzor američkih nuklearnih vojnih baza!
Foto: EPA

UPALJEN ALARM U PENTAGONU

ŠPIJUNSKE IGRE Kina koristi opremu kompanije "Huavej" za nadzor američkih nuklearnih vojnih baza!

Planeta -
Baza u kojoj se nalazi američko nuklearno oružje
Baza u kojoj se nalazi američko nuklearno oružjefoto: AP/Emrah Gurel

Tornjevi za mobilne telefone širom Srednjeg zapada koriste se za prisluškivanje komunikacije Pentagona, upozorava FBI

Američke vlasti su pojačale napore da se ukloni oprema kineske kompanije "Huavej", za koju Federalni istražni biro (FBI) tvrdi da može biti korišćena za nadzor i ometanje komunikacija u vojnim bazama, uključujući i one u kojima su smešteni nuklearni projektili! Kako prenosi CNN, tokom boravka Donalda Trampa na vlasti Američki kongres je 2019. odobrio iznos od 1,9 milijardi dolara da se iz Amerike ukloni oprema kineskih kompanija "Huavej" i ZTE.

Bezbednosni rizik

Međutim, Savezna komisija za komunikacije (FCC) prošle nedelje je obavestila Kongres da će uklanjanje kineske opreme iz Amerike koštati između 4,7 i 4,9 milijardi dolara.

Najviše na Srednjem zapadu: Postavljeno oko 1.000 tornjeva

FBI je nadgledao postavljanje telekomunikacionih tornjeva sa opremom kineskih kompanija tokom administracije Baraka Obame, bivšeg predsednika SAD. Posebno zabrinjava njihova koncentracija na Srednjem zapadu. Do 2021. godine je oko 1.000 ovih tornjeva postavljeno. Najviše ih je na u oblastima oko granica država Vajoming, Nebraska i Kolorado, gde se nalazi gro američkih silosa sa nuklearnim interkontinentalnim raketama.

Većina već postavljene opreme se i dalje nalazi u SAD uprkos tome što je administracija novog američkog predsednika Džoa Bajdena nastavila politiku Donalda Trampa da se oprema kineskih telekomunikacionih firmi ukloni. Paralelno sa tim naporima u toku je i istraga o aktivnostima "Huaveja", koja se sporo odvija. U međuvremenu, Rojters prenosi da postavljena oprema može da predstavlja akutni bezbednosni rizik. - Tornjevi za mobilnu telefoniju nedaleko od vazduhoplovne baze Malmstrom u Montani, koja kontroliše nekoliko nekoliko lansirnih rampi za nuklearne projektile širim SAD, koriste "Huavejovu" tehnologiju, kao i oni u Nebraski i Vajomingu - kaže Brendan Kar iz FCC.

Posle istrage FBI: Uklonjene kamere

Kada je FBI pokrenuo istragu o kineskoj opremi, utvrđeno je da su u SAD instalirane saobraćajne kamere i kamere za praćenje vremenskih prilika. Podaci prikupljeni sa ovih kamera su, kako je otkriveno, slati nazad u Kinu. To je izazvalo veliki skandal, koji je doveo do usvajanja zakona u Kongresu SAD o uklanjanju kineske opreme.

FBI veruje da ova oprema "Huaveja" može biti korišćena za prikupljanje i ometanje komunikacije Pentagona, navode anonimni izvori CNN. - Moguće je da je došlo do poremećaja u komunikaciji Američke strateške komande, koja je zadužena za nuklearno odvraćanje i globalne udarne snage - naveli su izvori. Nejasno je da li su neki od podataka zaista presretnuti pomoću tornjeva sa opremom "Huaveja" i da li su ti podaci poslati u Peking. Kineske vlasti uporno demantuju optužbe da koriste tehnološke firme za špijuniranje na Zapadu. Iz "Huaveja" tvrde da svi proizvodi uvezeni u SAD ispunjavaju stroge standarde i specifikacije FCC i da ne mogu biti korišćeni za pristup komunikacijama koje kontroliše Pentagon.

Demanti "Huaveja"

- Više od 30 godina "Huavej" ima dokazane rezultate u sajber-bezbednosti i nikada nismo bili uključeni u bilo kakve zlonamerne incidente po pitanju sajber-bezbednosti - navodi se u saopštenju kompanije.

Ima ogfraničeno kretanje u Kini... Električni automobil Tesla
Ima ogfraničeno kretanje u Kini... Električni automobil Teslafoto: Promo

Kina uzvraća udarac: "Tesla" ne može gde god želi

Kineske vlasti su uzvratile na optužbe iz Vašingtona. Peking je saopštio da američke kompanije takođe prikupljaju informacije o Kini i kineskim građanima. Zbog toga je električnim automobilima tipa "tesla" zabranjeno pojavljivanje na velikom broju lokacija u Kini, uključujući i jedno poznato letovalište, gde se redovno odmaraju čelnici vladajuće Komunističke partije. U Pekingu tvrde da kamere sa vozila mogu da snime osetljive podatke i pošalju ih nazad u SAD.

Optužbe o špijunskim aktivnostima došle su usred pojačanih napetosti između SAD i Kine. Bajden je javno komentarisao mogući vojni konflikt dve zemlje, dok je direktor FBI Kristofer Raj upozorio poslovne zapadne lidere da je Peking uključen u špijunažu i krađa podataka. U Nacionalnoj odbrambenoj strategiji SAD Kina se navodi kao najveći vojni izazov i poziva se na okupljanje saveznika u formalne i neformalne alijanse protiv Pekinga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track