ZELENSKI BESAN Rusija namerno smanjuje isporuke prirodnog gasa, pojačajte sankcije Moskvi
Foto: Printscreen/Facebook

kriza na istoku

ZELENSKI BESAN Rusija namerno smanjuje isporuke prirodnog gasa, pojačajte sankcije Moskvi

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Rusija namerno smanjuje isporuke prirodnog gasa kako bi nametnula ''cenovni teror'' protiv Evrope, istovremeno pozivajući na dodatne sankcije Moskvi, prenosi britanski Gardijan.

Koristeći Gasprom, Moskva čini sve da ova predstojeća zima bude što oštrija za evropske zemlje. Na teror se mora odgovoriti – uvesti sankcije, dodao je on.

U međuvremenu, sporazum koji su se dogovorile države EU da ograniče upotrebu gasa trebalo bi da donese dovoljno uštede gasa da izdrži tokom prosečne zime, ako Rusija u potpunosti prekine snabdevanje u julu, rekao je šef energetike bloka Kadri Simson.

Kremlj je saopštio da popravljena gasna turbina za Severni tok 1, najveći ruski gasovod u Evropu, još nije stigla nakon održavanja u Kanadi i da druga turbina pokazuje kvarove.

Ruski gasni gigant Gasprom naglo je povećao pritisak u gasovodu Urengoj-Pomari-Užgorod koji bez prethodne najave isporučuje ruski gas u Evropu, saopštila je ukrajinska državna kompanija operatera gasovoda.

Takvi skokovi pritiska mogli bi da dovedu do vanrednih situacija, uključujući pucanje cevovoda, navodi ukrajinska kompanija.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track