SAOBRAĆAJNI HAOS U EVROPI: U špicu letnje sezone putnike dočekao štrajk Lufthanze i britanske Železnice
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

strpljen spasen?

SAOBRAĆAJNI HAOS U EVROPI: U špicu letnje sezone putnike dočekao štrajk Lufthanze i britanske Železnice

Planeta -

Zemaljsko osoblje Lufthanze počelo je danas jednodnevni štrajk, dok je korisnike britanskih železnica jutros dočekalo neprijatno iznenađenje u vidu obustave rada.

Zemaljsko osoblje Lufthanze jutros je krenulo u štrajk, zbog čega je otkazano više od 1000 letova i povećali su se prekidi putovanja tokom prometne ljetne sezone.

Na štrajk, koji bi trebalo da traje do 6 ujutro u četvrtak, pozvao je sindikat Verdi, zahtevajući povećanje plata od 9,5 posto za oko 20.000 radnika.

Taj potez je naterao Lufthanzu da u sredu otkaže gotovo sve letove u svojim centrima u Frankfurtu i Minhenu.

Štrajkovi i manjak osoblja već su prisilili avop prevoznike, uključujući Lufthanzu, da otkažu hiljade letova i doveli do višesatnih čekanja na aerodromima na iritaciju turista željnih putovanja nakon zatvaranja zbog kovida.

Sindikat Verdije prošlog meseca zatražio povećanje plata od 9,5 posto, ili mesečno najmanje 350 evra više tokom 12 meseci, za oko 20.000 radnika.

Sindikat ističe da su radnici pritisnuti inflacijom i preopterećeni zbog nedostatka osoblja na aerodromima.

Lufthanza je ponudila povećanje od 150 evra mesečno do kraja ove godine i još 100 evra od početka 2023. godine, plus povećanje od 2 posto od sredine 2023, zavisno od finansijskih rezultata kompanije.

Verdi je odbio ponudu, rekavši da nije dovoljna da nadoknadi rastuću inflaciju, koja je u junu u Nemačkoj bila 8,2 posto.

Verdi i Lufthanza do sada su održali dva kruga pregovora, a treći se očekuje 3. i 4. avgusta.

Za to vreme, britanski putnici danas su se suočili sa haosom u železničkom putničkom prevozu jer je hiljade radnika na železnici stupilo u štrajk.

Žestoki spor oko poslova, plata, penzija i uslova rada pogoršao se, a strahuje se da bi narednih dana mogli da uslede i novi štrajkovi.

Talas obustava rada planiran je za avgust kako radnika železnice tako i londonskog metroa.

Kako će danas voziti samo jedan od pet vozova na polovini mreže, putnici su pozvani da na put krenu samo ako moraju i da se pripreme za kašnjenja.

U štrajku su članovi sindikata železnice, pomorstva i saobraćaja (RMT) u Netvork rejlu i 14 železničkih operatera. Štrajk će obuhvatiti 40.000 radnika, uključujući radnike na signalizaciji i održavanju pruge.

Putnici su pozvani da putuju vozm samo ako moraju i da računaju da će im biti potrebno dodatno vreme za putovanje, kao i da provere kada će krenuti njihov poslednji voz.

Železnički saobraćaj biće poremećen i sutra ujutro, s kasnijim početkom usluga s obzirom na to da se zaposleni vraćaju na posao.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track