NEMAČKI ARTILJERIJSKI ĆORAK: Berlin Kijevu poslao čudo od haubice, posle par hitaca Ukrajincima stigla ova poruka! VIDEO
Foto: Screenshot YT/ WarLeaks - Military Blog

špigl

NEMAČKI ARTILJERIJSKI ĆORAK: Berlin Kijevu poslao čudo od haubice, posle par hitaca Ukrajincima stigla ova poruka! VIDEO

Planeta -

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, nemačke vlasti su na udaru kritika zbog nespremnosti da pošalju pomoć u naoružanju Kijevu, a uticajni list Špigl sada prenosi da je deo opreme koji je Berlin poslao na ratište otkazao. Konkretno, nekoliko samohodnih haubica, moćni PzH 2000, nisu poslušali svoje operatere na frontu i potrebna im je popravka.

Prema informacijama iz pisma zvaničnog Kijeva upućenog nemačkom Ministarstvu odbrane sredinom ove nedelje, od sedam haubica koje su krajem juna isporučene Ukrajini, neke od njih su otpočele, nakon intenzivne vatre na ruske pozicije, da bi se prikazale poruke o „grešci u radu“ i stoga im je potrebna popravka.

Izvori iz Bundesvera rekli su za Špigl da je problem verovatno intenzitet vatre, koji je svakako veoma visok.

- Mehanizam punjenja je u situaciji da pod jakim pritiskom ispalite 100 tenkova dnevno, a imamo informacije da su Ukrajinci ispalili daleko više od toga, kaže izvor iz nemačke vojske.

Jedno punjenje ove samohodne haubice uključuje 60 projektila.

Pored toga, vojnici na prvim linijama navodno su pokušali da ispaljuju specijalne, tzv. pametne rakete na prevelikoj udaljenosti. Čim je stiglo pismo iz Kijeva, Bundesver je navodno obećao da će odmah poslati dodatnu količinu rezervnih delova kako bi se haubice što pre dovele u red. U Berlinu insistiraju da su takvi kvarovi očekivani i razumljivi.

Nemačka je Ukrajini do sada isporučila sedam samohodnih haubica, a najavila je isporuku još tri. Pre isporuke, operateri iz Ukrajine su dovedeni u Nemačku na obuku.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track