AMERIČKE NARODNE KUHINJE PRED KOLAPSOM: Potražnja nikad veća, Vlada SAD smanjuje podršku! VIDEO
Foto: Fox news screenshot

kriza

AMERIČKE NARODNE KUHINJE PRED KOLAPSOM: Potražnja nikad veća, Vlada SAD smanjuje podršku! VIDEO

Planeta -

Banke hrane se bore da pruže pomoć Amerikancima kojima je potrebna jer potražnja i troškovi istovremeno rastu, prema rečima šefa najveće banke hrane u Džordžiji, koji je pozvao vladu da pruži još pomoći.

„Veoma je ponizan trenutak kada naiđete na nekoga ko je uplašen“, rekao je predsednik i izvršni direktor Atlanta Komjuniti Fud Benk Kajl Vejd za Foks njuz. „Oni ne mogu da izdržavaju svoju porodicu. To vidimo svaki dan.

„Moraju da biraju između kupovine hrane ili plaćanja računa za komunalije“, nastavio je Vejd. „Takve vrste izbora samo dovode porodice u stvarnu vezu.

Inflacija je u junu dostigla 40-godišnji maksimum od 9,1%, ali su cene hrane porasle za 10,4%, prema Ministarstvu rada. Banke hrane širom zemlje videle su duge redove zbog porasta potražnje.

„To je neka vrsta savršene oluje veće potražnje, veće cene rada, manje federalne podrške“, rekao je Vejd. "To zaista stavlja veliki pritisak na banke hrane, ostave hrane širom zemlje."

Vladina pomoć u borbi protiv nesigurnosti u snabdevanju hranom opada, kaže Vejd. Finansiranje federalnih programa, poput Programa hitne pomoći u hrani, vraća se na nivoe prije pandemije koji ne odgovaraju trenutnoj potražnji.

„Potrebno nam je [Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država] i administracija i Kongres da rasporede više sredstava u savezne programe robe koji obezbeđuju hranu bankama hrane“, rekao je Vejd. „Potrebni su nam Vašington, Kongres, administracija da zaista pronađu načine da obezbede više resursa mreži za hitnu hranu, tako da možemo da obezbedimo hranu ljudima u ovom trenutku krize.

Potražnja u Banci hrane zajednice u Atlanti smanjila se 2021. nakon što su se stanovnici Džordžije vratili na posao nakon zatvaranja pandemije, kaže Vejd. Ali banke hrane je ove godine doživela preporod.

„Vidimo ljude koji se po prvi put u životu okreću ostavima za hranu“, rekao je Vejd za Foks njuz. „Inflatorno okruženje je zaista izvršilo veliki pritisak na njih.

„Ovo su ljudi koji su navikli da budu sa druge strane reda i pomažu da se deli hrana ljudima kojima je potrebna, a ne da sami budu u redu“, dodao je Vejd.

Jedna banka hrane u Feniksu zabeležila je porast od 78 odsto u odnosu na prošlu godinu, opslužujući preko 4.000 porodica u njihovom glavnom distributivnom centru za samo nedelju dana u junu, izvestio je Asošiejted pres. A u Virdžiniji, jedna ostava je iscrpila svoje resurse u roku od 90 minuta jednog dana u julu, navodi NBC Nevs.

„Za nas je komplikovanije i skuplje da zadovoljimo tu rastuću potražnju“, rekao je Vejd. „Trošimo više samo da bismo istu količinu hrane uneli u naš sistem.

Ali povećanje troškova hrane nije jedini povećani trošak sa kojim se banke hrane suočavaju, kaže izvršni direktor Atlante.

„Vidimo veće troškove goriva za naše kamione koji su na putu, veće troškove za naše zaposlene jer odgovaramo na isti pritisak na plate na koji reaguju i druga preduzeća“, rekao je Vejd za Foks njuz. „A ovo dolazi u trenutku kada podrška savezne vlade opada.

Kurir.rs/Foks Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja