OSUĐENIK NA SMRT PREŽIVEO TRI POKUŠAJA EGZEKUCIJE: U septembru ćemo mu servirati i četvrti poslednji obrok i pokušati opet
Foto: Fejsbuk Printskrin

živ do daljnjeg

OSUĐENIK NA SMRT PREŽIVEO TRI POKUŠAJA EGZEKUCIJE: U septembru ćemo mu servirati i četvrti poslednji obrok i pokušati opet

Planeta -

Osuđenik na smrt Ričard Glosip (59) već je tri puta pojeo svoj "poslednji obrok", a uskoro bi američka savezna država Oklahoma trebalo da mu posluži i četvrti, piše Vice.

Naime, nakon što je zbog naručivanja ubistva svog bivšeg poslodavca Berija Van Tresea 2004. godine osuđen na smrt, Oklahoma je 2015. tri puta pokušala da sprovede smrtnu kaznu nad njim.

Prvi pokušaj je propao nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odložio izvršenje kazne. Drugi pokušaj da ga se pogubi odložen je tri sata pre izvršenja kazne. Treći je otkazan nakon što su zvaničnici Oklahome nabavili pogrešnu supstancu za smrtonosnu injekciju.

Oklahoma će ponovno pokušati 22. septembra ove godine.

Glosip je jedan od 25 osuđenika na smrt koje bi Oklahoma trebalo da pogubil u narednih 29 meseci.

Trideset četiri poslanika u parlamentu Oklahome, 28 iz redova Republikanske i šest iz Demokratske stranke, žele da mu se ponovno sudi, a mnogi tvrde da je nevin.

"Ako pogubimo Ričarda Glosipa, boriću se da Oklahoma ukine smrtnu kaznu. Proces nije čist", rekao je u ljunu republikanac Kevin Mekdugl.

Kada je republikanski guverner Oklahome Kevin Stit odbio da odobri novu istragu Glosipovog slučaja, zakonodavci u parlamentu savezne države Oklahome naručili su nezavisnu reviziju slučaja.

Angažovana je advokatska kancelarija koja je zaključila da sudski proces nakon kojeg je Glosip proglašen krivim ne može da posluži kao osnova za osuđujuću presudu i smrtnu kaznu. U međuvremenu su se pojavile i tvrdnje da je tužilaštvo tokom suđenja uništilo važne dokaze.

"Ričard Glosip je pretrpeo tri mučna datuma za izvršenje smrtne kazne. Određivanje četvrtog datuma pre nego što se svi dokazi predstave sudu nije pravedno", rekao je Glosipov advokat Don Najt.

"Reakcija javnosti na nove dokaze u ovom slučaju jasno pokazuje da žitelji Oklahome, čak i oni koji podržavaju smrtnu kaznu, ne žele da se pogubi nevin čovek", dodao je Najt.

Glosip je uoči sva tri pokušaja egzekucije naručivao isti obrok - ribu s pečenim krompirićima, hamburger sa slaninom iz restorana brze prehrane Vendiz, šejk od jagode i picu.

Kurir.rs/Vajs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track