MOGU LI MAJMUNSKE BOGINJE UĆI U BELU KUĆU? Bela kuća bez komentara da li se Bajden vakcinisao protv te bolesti!
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

opet pozitivan na koronu

MOGU LI MAJMUNSKE BOGINJE UĆI U BELU KUĆU? Bela kuća bez komentara da li se Bajden vakcinisao protv te bolesti!

Planeta -

Predsednik Džo Bajden se oporavlja od korona virusa, mada je već drugi dan zaredom pozitivan na koronu, ali nije jasno da li je spreman da se lično bori protiv majmunskih boginja ako se ta bolest pojavi u Beloj kući.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, Sjedinjene Države sada vode u svetu po potvrđenim slučajevima majmunskih boginja, dok Bajdenova administracija nastavlja da eskalira svoj odgovor na epidemiju.

Ali bolest nije dostigla nivoe uzbune u Beloj kući u poređenju sa strahovima od koronavirusa.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da je administracija savetovala Amerikance zabrinute zbog majmunskih boginja da razgovaraju sa svojim lekarima o mogućem dobijanju vakcine.

„Najbolja osoba ili mesto na koje možete da odete je vaš lekar i vodite taj razgovor da vidite da li – ako jeste – znate, da li je za vas korisno da se vakcinišete”, rekla je ona tokom dnevnog brifinga na pitanje novinara da li Bela kuća je preporučivala da ljudi dobiju vakcinu protiv majmunskih boginja. Koordinator Bele kuće za COVID-19 Ašiš Dža je u nedelju uverio Amerikance da se majmunske boginje mogu obuzdati.

„Mislim da se majmunske boginje mogu obuzdati. Apsolutno“, rekao je on u intervjuu novinarki CBS-a Margaret Brenan. „Način na koji suzbijamo majmunske boginje je da imamo vrlo jednostavnu, jasnu strategiju u vezi sa ovim, a to je: učiniti testiranje široko dostupnim. ... izvadite vakcine."

Nejasno je da li virus u ovom trenutku predstavlja pretnju za predsednika ili je vakcinisan iz opreza. Bela kuća nije odgovorila na zahtev Breitbart Nevsa za komentar o tome da li je Bajden vakcinisan ili testiran na tu bolest.

Majmunske boginje se šire kontaktom koža na kožu, uglavnom u gej zajednici među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima.

Ali Dža je rekao da se Bela kuća priprema za širenje bolesti van gej zajednice.

„Nismo iznenađeni što ih ima – videćete i neke druge osobe da se zaraze“, rekao je.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja