LAVROV NE PROVOCIRA, VEĆ ŽELI DA SARAĐUJE! Moskva uporedila posete dvoje državnika Aziji: Tamo je sada vruće u svakom smislu
Foto: EPA / Yuri Kochetkov, Profimedia

LETE VARNICE

LAVROV NE PROVOCIRA, VEĆ ŽELI DA SARAĐUJE! Moskva uporedila posete dvoje državnika Aziji: Tamo je sada vruće u svakom smislu

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovao je u Aziju da promoviše saradnju, a ne da provocira Kinu kao predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, izjavila je u utorak njegova portparolka Marija Zaharova.

Ruski šef diplomatije treba da poseti Mjanmar i prisustvuje sastanku Rusija-ASEAN u Kambodži.

- Tamo je sada vruće, u svakom smislu, napisala je Zaharova na Telegramu, a prenosi RT.

- Lavrov ne donosi provokaciju, kao Pelosi, već saradnju. Vidimo se tamo!, dodala je.

Pelosi, demokrata iz Kalifornije koja trenutno predsedava Predstavničkim domom američkog Kongresa, odletela je u utorak uveče na Tajvan, ignorišući niz kineskih upozorenja i protesta. Ona je najviši američki zvaničnik koji je posetio ostrvo u poslednjih 25 godina.

- Poseta delegacije našeg Kongresa Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike za podršku tajvanskoj demokratiji, rekla je ona u izjavi, objavljenoj nakon sletanja u Tajpej.

Tekst u Vašington postu, u kojem se izlažu razlozi njene posete, objavljen je ubrzo nakon toga, što sugeriše da je putovanje bilo pripremljeno unapred.

Peking je reagovao besom, osudivši putovanje Pelosi kao "ozbiljno kršenje principa jedne Kine".

- To ima ozbiljan uticaj na političke temelje kinesko-američkih odnosa i ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalnog integriteta Kine, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da je Rusija "apsolutna solidarnost sa Kinom", dodajući da je putovanje Pelosi bilo "čista provokacija" i da će verovatno pogoršati geopolitičke tenzije u regionu.

Kinesko vojno prisustvo u blizini ostrva drastično je povećano poslednjih dana. Peking je najavio vazdušne, pomorske i raketne vežbe kod obala Tajvana za ostatak nedelje.

Peking zvanično smatra Tajvan suverenom teritorijom Kine, koja će u dogledno vreme biti reintegrisana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track