KREMLJ ŽELI DA PREGOVARA O OKONČANJU RATA U UKRAJINI! Bivši nemački kancelar Šreder ima dobre vesti
Foto: Profimedia / Alexey DRUZHININ / AFP

ukrajinska kriza

KREMLJ ŽELI DA PREGOVARA O OKONČANJU RATA U UKRAJINI! Bivši nemački kancelar Šreder ima dobre vesti

Planeta -

Nekadašnji nemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina, Gerhard Šreder rekao je da ruski lider želi da pregovara o rešenju za rat u Ukrajini i da bi prošlomesečni sporazum o isporukama žita mogao biti korak u tom smeru.

- Dobra vest je da Kremlj želi dogovorno rešenje, rekao je Šreder za nedeljnik Stern i RTL/ntv-u, dodajući da se prošle nedelje sastao sa Putinom u Moskvi.

Šreder i Putin
Šreder i Putinfoto: Profimedia

-Prvi uspeh je sporazum o izvozu žitarica, koji možda može polako da se proširi na prekid vatre, rekao je.

Rusija i Ukrajina postigle su prošlog meseca dogovor o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, a prvi brod koji prevozi ukrajinske žitarice na svetska tržišta otkako je krenula invazija noćas je stigao u Tursku.

Šreder je rekao da bi se rešenja za ključne probleme poput Krima mogla da se tokom vremena pronađu, "možda ne tokom 99 godina, kao u Hongkongu, ali u sledećoj generaciji". Rekao je da bi alternativa članstvu u NATO-u za Ukrajinu mogla biti oružana neutralnost, poput Austrije.

Budućnost regije Donbas u istočnoj Ukrajini, poprišta žestokih borbi, međutim, bila bi komplikovanija.

- Moraće se da se nađe rešenje po švajcarskom kantonalnom modelu, rekao je on i dodao da ostaje da se vidi da li će se Putin vratiti na predratnu "liniju dodira" u prekidu vatre.

Šreder, kancelar od 1998. do 2005. godine, kritikovao je rat u Ukrajini, ali je odbio da osudi Putina, koga i dalje naziva bliskim ličnim prijateljem.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track