BELA KUĆA SE ODRIČE ZELENSKOG? Bajdenova administracija sprema izgovore za izvlačenje, ako se nešto drastično ne promeni!
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko, EPA/Yuri Gripas

drama

BELA KUĆA SE ODRIČE ZELENSKOG? Bajdenova administracija sprema izgovore za izvlačenje, ako se nešto drastično ne promeni!

Planeta -

Dok je putovanje Nensi Pelosi na Tajvan trenutno u centru pažnje svetske javnosti, u istočnoj Evropi još uvek traje rat. Ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da se odugovlači, pri čemu se obe strane zadovoljavaju malim dobicima u različitim sektorima. To očigledno čini neke u Vašingtonu, koji su bili sigurni da će izaći kao veliki politički pobednici u svemu ovome, nervoznim kuda stvari mogu da krenu.

S tim u vezi, Bela kuća je odlučila da ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog baci pod led, prenosi Njujork Tajms.

Prema članku, koji se uglavnom odnosi na Pelosi i Tajvan, postoji „duboko nepoverenje“ između Bele kuće i Zelenskog, zbog čega su američki zvaničnici zabrinuti zbog stanja stvari. Dalje, postoji čak i ranije tabu spominjanje „korupcije“ u Ukrajini kao faktora posrtanja nacije tokom rata.

Kao što se to često dešava u Vašingtonu, kada su u pitanju Irak i Avganistan, očekivanja pametnog skupa nisu uspela da se poklope sa realnošću na terenu. Kada je Bela kuća krenula da sankcioniše Rusiju i naoruža Ukrajinu rano, učinila je to pod naivnom predstavom da će Vladimir Putin podneti previše gubitaka, da će mu dosaditi i otići kući. Nekoliko nedelja od početka invazije objavljene su izjave da je Rusija na ivici kolapsa u Ukrajini, a oholost spoljnopolitičkog establišmenta dostigla je groznicu nakon što je Kijev bio obezbeđen.

Ali to se nije dogodilo. Umesto toga, možda zato što Putin smatra da ima previše toga da izgubi u povlačenju, Rusija je učvrstila svoju poziciju na istoku dok sespremila na dugi rat iscrpljivanja. U međuvremenu, ekonomski troškovi za Rusiju tek treba da se stvarno materijalizuju, s tim što rublja neće propasti kako je predviđeno.

Što se tiče vođstva Zelenskog, činjenica da je rat dospeo u pat poziciju teško da je neuspeh. Ukrajina je manja, slabija nacija od Rusije, a borba koja je vođena u njenu odbranu bila je hrabra. Sprečiti Putina da zauzme Kijev i druge regione zapadnije je velika pobeda. Ali dok zapadne nacije nastavljaju da isporučuju uglavnom oružje nižeg nivoa, potrebni su vam vojnici da biste koristili to oružje, a Ukrajina nema ljudstvo da izvuče Rusiju sa njenih granica.

To nije dovoljno dobro za Belu kuću koja je računala da će potpuna sramota Putina biti ključno političko pitanje za 2024. Pošto Rusija ne igra zajedno, neko mora da ide ispod autobusa. Odatle potiču ova curenja u kojima se tvrdi da Bajden gubi veru u Zelenskog. Nikada nećete čuti da sam predsednik to javno kaže, ali Bela kuća priprema izgovore kada stvari i dalje miruju za godinu dana.

Vidite, nije da je Bajden pogrešno izračunao i postavio prevelika očekivanja za ono što bi se moglo postići. Umesto toga, Zelenski jednostavno nije bio dovoljno dobar. Sve je to veoma zgodno, zar ne?

Kurir.rs/Red State

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track