ZELENSKI POZELENEO POSLE IZVEŠTAJA AMNESTI INTERNEŠENELA: Vi nudite amnestiju terorističkoj državi i od agresora pravite žrtvu!
Foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

ZELENSKI POZELENEO POSLE IZVEŠTAJA AMNESTI INTERNEŠENELA: Vi nudite amnestiju terorističkoj državi i od agresora pravite žrtvu!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski žestoko je napao Amnesti internešenel (AI) nakon što je organizacija za ljudska prava optužila njegove snage da krše međunarodno pravo i ugrožavaju civile u njihovoj odbrani od ruske invazije koja je u toku.

U izveštaju od četvrtka, AI je naveo incidente u 19 gradova i mesta u kojima se činilo da su ukrajinske snage dovele civile u opasnost uspostavljanjem baza u stambenim naseljima – što je Zelenski izjednačio sa okrivljavanjem žrtava.

Grupa za ljudska prava, kako je rekao, hoće da ponudi "amnestiju terorističkoj državi i prebaci odgovornost sa agresora na žrtvu".

"Ne postoji nijedan uslov, čak ni hipotetički, pod kojim bi bilo kakav ruski udar na Ukrajinu postao opravdan. Agresija na našu državu je ničim izazvana, invazivna i teroristička“, poručio je Zelenski u svom redovnom noćnom obraćanju. "Ako neko napravi izveštaj u kome su žrtva i agresor na neki način navodno jednaki... onda se to ne može tolerisati".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba takođe je osudio organizaciju za ljudska prava zbog izveštaja.

"Ovo ponašanje Amnesti internešenela ne vodi pronalaženju i saopštavanju istine svetu, već stvaranju lažne ravnoteže – između napadača i žrtve, između zemlje koja je uništila stotine i hiljade civila, gradova, teritorija i jedne zemlje koja se brani se“, poručio je on.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je takođe objavilo saopštenje u kojem se navodi da su njihovi odbrambeni sistemi razmešteni u gradovima da bi branili ljude od ruskih napada i da se, kada su se pojavili izveštaji o ukrajinskim vojnicima koji su počinili ratne zločine – kao što je to bio slučaj 2014. godine – dalo Međunarodnom krivičnom sudu da dozvoliti da istražuje.

To je, kako se navodi, nešto što Rusija nije uradila.

Ministarstvo je takođe navelo da Ukrajina redovno evakuiše svoje civile iz gradova koji su napadnuti, ali da ne žele svi građani da odu.

U međuvremenu, Rusija je pozdravila izveštaj AI.

"Amnesti potvrđuje da ukrajinska taktika krši međunarodno humanitarno pravo i ugrožava civile“, navela je ruska ambasada u Londonu.

Ukrajinske "snage su postavile baze u stambenim područjima, uključujući škole i bolnice; pokrenule napade iz naseljenih civilnih oblasti – upravo ono što je Rusija sve vreme govorila", dodaju iz ambasade.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track