ENERGETSKI ARMAGEDON ČEKA EVROPU VEĆ NAJESEN: Situacija i bez manjka ruskog gasa loša, dve zemlje posebno pogođene! VIDEO
Foto: Shutterstock

drama

ENERGETSKI ARMAGEDON ČEKA EVROPU VEĆ NAJESEN: Situacija i bez manjka ruskog gasa loša, dve zemlje posebno pogođene! VIDEO

Planeta -

Zbog visokih temperatura i niskog vodostaja reka, Francuska i Nemačka su suočene sa smanjenom proizvodnjom električne energije sa posledičnim dodatnim poskupljenjem, upozoravaju Blumberg i Gardijan u analizi trenutne energetske situacije na Starom kontinentu.

– Francuska, najveći evropski proizvođač električne energije iz nuklearnih elektrana, obično veći deo godine neto izvoznik struje, sada uvozi struju. Nuklearni problemi nisu samo problem za Francusku, već i za zemlje poput susedne Nemačke, koje će možda morati da koriste više gasa da bi zadržale svetla umesto da skladište gorivo u skladištu za zimu, navodi Blumberg, pozivajući se na ovonedeljnu najavu. francuske energetske kompanije EDF o smanjenoj proizvodnji u nuklearnim elektranama na rekama Rona i Garona u narednim danima zbog uticaja toplotnog talasa na sposobnost hlađenja postrojenja u elektranama iz reka.

Kada je reč o odrazu pomenutih problema na cene struje, Blumberg prenosi podatke sa berze „Juropijan Enerdži Eksčejnž AG” sa sedištem u Lajpcigu, o rekordnoj trgovačkoj ceni ostvarenoj u sredu, od 405 evra po megavat-satu struje, sa "povlačenje" na kraju dana po još uvek visokoj ceni od 398 evra. Isti izvor napominje da je na stabilizaciju cena uticala i najava EDF-a da će povećati proizvodnju iz nuklearnih elektrana, sa 44 odsto na 49 odsto kapaciteta.

Evropu, podseća Blumberg, muči najgora energetska kriza u poslednjih nekoliko decenija jer smanjenje gasa koje je napravila Rusija kao odmazdu za sankcije vodi, ocenjuje portal, do skoka cena. Ekstremne vrućine, dodaje se, dovele su do najsušnijeg jula u Francuskoj u istoriji, naglašavajući uticaj zagrevanja klime na vitalnu infrastrukturu.

Osvrćući se na energetsku situaciju u Nemačkoj, Blumberg ističe da je komercijalni saobraćaj na reci Rajni na ivici gašenja zbog niskog vodostaja. Rajna je, dodaje se, postala previše plitka da bi barže mogle da prođu, što sprečava protok uglja, koji je sve potrebniji za proizvodnju električne energije otkako je Rusija prekinula dotok gasa do gasovoda Severni tok.

- Otežana je plovidba i Dunavom, dok je najduža italijanska reka Po preniska za navodnjavanje poljoprivrednih oranica - napominje isti izvor.

Blumberg prenosi vremensku prognozu prema kojoj će se intenzivne vrućine zadržati u Francuskoj i Nemačkoj narednih pet dana.

– Nivoi temperature ostaće znatno iznad proseka u naredne dve nedelje – upozorava ugledni portal, podsećajući da EDF, prema francuskim pravilima, mora da smanji ili zaustavi nuklearnu proizvodnju kada temperature reke dostignu određene pragove, kako bi obezbedio da voda koja se koristi za hlađenje biljka neće štetiti životnoj sredini kada se vrati u vodene tokove.

Britanski Gardijan proširuje informaciju o smanjenoj proizvodnji EDF-a navodeći da se radi o nuklearnim elektranama Tricastin, St. Alban i Golfech. EDF je za Gardijan rekao da kompanija „smanjuje proizvodnju na nekoliko sati gde je to moguće, ali ne zatvara reaktore u potpunosti“. List prenosi prognoze prema kojima će temperatura u Francuskoj narednih dana dostići 40 °C.

- Od 2000. godine gubici u proizvodnji usled visokih temperatura reka i niskog toka reke predstavljaju u proseku 0,3 odsto godišnje proizvodnje EDF-a. Međutim, polovina od 56 nuklearnih reaktora EDF-a je van mreže zbog planiranog održavanja i popravke korozije, što je odloženo zbog pandemije, baš u trenutku kada se Evropa suočava sa energetskom krizom nakon ruske invazije na Ukrajinu - komentariše Gardijan.

S obzirom na finansijske posledice teškoća u radu francuskih nuklearnih elektrana, britanski dnevnik ocenjuje da će ovogodišnja snaga proizvodnih kapaciteta EDF-a biti najniža u više od tri decenije, a gubitak kompanije u prvoj polovini godine dostići 5,3 milijarde evra. Dodaje se da francuska vlada, koja poseduje 84 odsto EDF-a, trenutno kupuje akcije manjinskih akcionara kako bi preuzela potpunu kontrolu nad poslovanjem.

– Smanjenje proizvodnje znači da se Francuska, tradicionalno izvoznik energenata, oslanja na uvoz iz zemalja poput Španije, Švajcarske, Nemačke i Velike Britanije. EDF kupuje struju po visokim tržišnim cenama, nakon što je ruski rat u Ukrajini izazvao energetsku krizu, ostavljajući evropske zemlje da se bore da pronađu alternativne zalihe – ističe britanski dnevnik. On podseća i kako se EDF, u pokušaju da posluje profitabilno, suočava sa odlukom lokalne samouprave da ograniči cenu struje za domaćinstva zarad socijalnog mira.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track