Najnovije vesti

NEMCI PRED FINANSIJSKIM SUNOVRATOM: Najavljeno vrtoglavo poskupljenje gasa, prosečno domaćinstvo moraće da plati 1.000 EVRA VIŠE!
Foto: Rojters

udar na džep

NEMCI PRED FINANSIJSKIM SUNOVRATOM: Najavljeno vrtoglavo poskupljenje gasa, prosečno domaćinstvo moraće da plati 1.000 EVRA VIŠE!

Planeta
21:31h

Nemačka je, kao i druge zapadne zemlje, suočena sa rastom cena energenata i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi.

Stanovnike Nemačke zbog toga čekaju nerešive finansijske poteškoće, piše nemački časopis Compact.

Činjenica je da RheinEnergie želi da poveća cene gasa za više od 100 odsto. Do sada se gas isporučivao po ceni od 7,87 centi po kilovat-satu. Sada RheinEnergie namerava da poveća ovaj iznos na 18,3 centa. U tom slučaju, cena gasa će se više nego udvostručiti.

gas, Evropska Unija, Brisel
foto: Shutterstock

Za prosečno domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 10.000 kWh, to znači da će troškovi, koji sada iznose 960 evra, porasti na 2.002 evra.

To će izazvati nerešive finansijske poteškoće ne samo za građane sa niskim primanjima, već i za ljude koji normalno zarađuju.

Prethodno je napomenuto da će kao podrška uvoznicima gasa od oktobra ove do 2024. godine potrošačima gasa širom Nemačke početi da se naplaćuje doplata, koja za četvoročlano domaćinstvo može iznositi trocifreni broj dodatnih troškova po godini.

novac, evro
foto: Shutterstock

Mehanizam ima za cilj da obezbedi da kompanije za snabdevanje gasom mogu da nastave sa radom bez straha od bankrota zbog visokih nabavnih cena.

Nemačka poslanica Sara Vagenkneht, bivša liderka parlamentarne frakcije Levice, je povodom delikatne situacije rekla da Berlin mora da zaustavi ekonomski rat protiv Moskve, jer ne može da preživi bez ruske energije.

(Kurir.rs/ Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja