BLISKI ISTOK OPET PROKLJUČAO: U raketiranju u pojasu Gaze poginulo 15 Palestinaca, među njima i dete (5) FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

nema mira nigde

BLISKI ISTOK OPET PROKLJUČAO: U raketiranju u pojasu Gaze poginulo 15 Palestinaca, među njima i dete (5) FOTO, VIDEO

Planeta -

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 15 Palestinaca ubijeno u pojasu Gaze, gde izraelska vojska gađa pripadnike palestinske grupe Islamski džihad (PIJ).

Među poginulima su petogodišnje dete, dve žene i nekoliko boraca PIJ-a - uključujući vođu Tajsira Džabarija.

Oko 300 palestinskih raketa i minobacača ispaljeno je na Izrael od petka, rekao je izraelski zvaničnik i dodao da oko 70 njih nije ni stiglo do izraelske teritorije i sletelo je u pojas Gase.

Ogromnu većinu onih koji su stigli do izraelskog vazdušnog prostora presreo je njegov protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola, bez izraelskih žrtava, rekli su zvaničnici.

Raketa Islamskog džihada ubila civile?

Vojska Izraela tvrdi da je više poginulih civila, uključujući i decu, na severu pojasa Gaze stradalo od zalutale rakete koju je ispalila grupa Islamski džihad.

Vojska je navela da je istražila incident i zaključila da su civili "bez sumnje" poginuli od loše ispaljene rakete.

Izrael kaže da je pokrenuo operacije zbog "neposredne pretnje" PIJ-a. Pogađeno je oko 30 ciljeva Islamskog džihada, među kojima su dva skladišta oružja i šest lokacija za proizvodnju raketa, saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF). U napadima je povređeno više od 120 ljudi, kažu palestinski zdravstveni zvaničnici.

Najnovije nasilje je najozbiljnije rasplamsavanje tenzija između Izraela i Gaze otkako je u 11-dnevnom sukobu u maju 2021. poginulo više od 200 Palestinaca i desetak Izraelaca.

Izraelska vojska upozorava da bi ova najnovija operacija - kodnog naziva Svitanje - mogla da potraje nedelju dana.

Pozivajući se na inicijalni napad u petak, izraelski premijer Jair Lapid rekao je da je Izrael izveo "preciznu protivterorističku operaciju protiv neposredne pretnje".

IDF navode da su njihovi napadi usmereni na lokacije povezane sa PIJ-om, uključujući neboder Palestinsku kulu u gradu Gazi, koji je u petak pogođen.

Pored vazdušnih udara na Gazu, oko 19 pripadnika PIJ uhapšeno je u racijama širom okupirane Zapadne obale, navodi Izrael.

Sirene koje upozoravaju na nadolazeće rakete nastavile su da se oglašavaju u izraelskim gradovima u subotu, usred novih izveštaja o vazdušnim udarima u Gazi.

Palestinski zdravstveni zvaničnici potvrdili su da je jedan muškarac ubijen u blizini Kan Junisa, na jugu pojasa, u subotu.

Za sada se čini da Hamas, najveća militantna grupa u ovoj oblasti – koja ima sličnu ideologiju Islamskom džihadu i često koordinira svoje akcije s njim – izgleda ne puca iz svog velikog raketnog arsenala.

Kao rezultat toga, nema izveštaja o izraelskim vazdušnim napadima na Hamas, koji bi označili eskalaciju nasilja.

Ako se Hamas uključi u sukob, situacija će postati intenzivnije. Ako stvari ostanu ovako, Egipat – koji često služi kao posrednik između Izraela i Gaze – mogao bi da ima veće šanse za posredovanje u nekoj vrsti primirja.

Život na palestinskoj teritoriji već je postao mnogo teži u protekloj nedelji, nakon što je Izrael zatvorio svoje prelaze sa Gazom zbog straha da će Islamski džihad uzvratiti za hapšenje jednog od svojih lidera na severnoj Zapadnoj obali.

U subotu je jedina elektrana u Gazi zatvorena jer nije primila nikakvu isporuku goriva, rekao je portparol kompanije za električnu energiju.

Generalni sekretar PIJ-a Zijad al-Nakhala poručio je sa putovanja u Teheran: "Odgovorićemo snažno na ovu agresiju i biće borbe u kojoj će naš narod pobediti. Ne postoje crvene linije za ovu bitku... i Tel Aviv će biti pod raketama otpora".

Najnoviji sukob usledio je nakon što su Izraelci u ponedeljak uveče uhvatili Basema Saadija, koji je navodno bio šef PIJ-a na Zapadnoj obali, u ponedeljak uveče.

PIJ, koja je jedna od najjačih militantnih grupa koje deluju u Gazi, podržava Iran i ima sedište u glavnom gradu Sirije Damasku.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track