RAT U UKRAJINI ULAZI U NOVU FAZU? Ruske snage se pripremaju, ali i Ukrajina, ocenjuju britanski obaveštajci
Foto: Tvitter screenshot/Ukraine Weapons Tracker

ofanzive i kontraofanzive

RAT U UKRAJINI ULAZI U NOVU FAZU? Ruske snage se pripremaju, ali i Ukrajina, ocenjuju britanski obaveštajci

Planeta -

Rusija premešta svoja vojna vozila, trupe i oružje ka jugozapadu dok rat u Ukrajini ulazi u "novu fazu“, navodi se u novoj proceni britanskih obaveštajaca

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva navodi da se ruske snage gomilaju na jugu u iščekivanju kontraofanzive Ukrajine ili u pripremi za mogući napad, a da dugi konvoji ruskih vojnih kamiona, tenkova, vučene artiljerije i drugog naoružanja nastavljaju da se udaljavaju od ukrajinskog regiona Donbasa i idu na jugozapad.

U izveštaju se navodi i da su taktičke grupe ruskog bataljona (BTG) do 1.000 vojnika raspoređene na Krimu, odakle će "gotovo sigurno biti korišćeni” za podršku trupama u oblasti Herson, koja je pod ruskom kontrolom i gde ukrajinske snage vode kontraofanzivu.

"Ruski rat protiv Ukrajine uskoro ulazi u novu fazu“, ocenjuju obaveštajci, predviđajući da će se najteže borbe prebaciti na liniju fronta dugu 350 kilometara koja se proteže od Zaporožja do Hersona, paralelno sa rekom Dnjepar.

U sredu je novi BTG raspoređen na Krim, a druge BTG se takođe prebacuju iz Istočne grupacije snaga, koje će "vrlo verovatno“ biti poslate u Hersonsku oblast u narednim danima, navodi se u proceni i dodaje da Rusija takođe premeštala opremu iz gradova Melitopolj, Berdjansk, Marijupolj i iz kontinentalne Rusije preko Kerčkog mosta na Krim.

U međuvremenu, Ukrajina se fokusirala na gađanje mostova, skladišta municije i železničkih veza, uključujući strateški važnu železničku prugu koja je povezivala Herson sa Krimom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track