LUDA NENSI JE KINESKI SAN Tramp opleo po predsednici Predstavničkog doma zbog posete Tajvanu: Sve što dotakne pretvara se u sr*nje
Foto: Printscreen/Twitter

trvenja i mržnja

LUDA NENSI JE KINESKI SAN Tramp opleo po predsednici Predstavničkog doma zbog posete Tajvanu: Sve što dotakne pretvara se u sr*nje

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp kritikovao je predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi zbog posete Tajvanu, nazvavši njeno putovanje "kineskim snom“. Tramp je ranije tvrdio da bi poseta Pelosijeve, koja je dovela do velikih kineskih vojnih vežbi i prekida nekih diplomatskih veza sa SAD, "izazvala velika trvenja i mržnju“.

"Luda Nensi Pelosi, šta kog đavola? Šta je radila na Tajvanu?" rekao je Tramp na skupu u Viskonsinu. ""Ona je kineski san. Dala im je izgovor. Tražili su taj izgovor, ona im ga je dala. Sve što dotakne pretvara se u znaš-znaš šta”.

Pelosi je u utorak posetila Tajvan, uprkos upozorenjima Pekinga da će to imati diplomatske i vojne posledice. Iako je Tajvan samostalan od 1949. godine, Kina i dalje tvrdi da ima suverenitet nad ostrvom i posete na visokom nivou poput Pelosijeve vidi kao prećutno odobravanje nezavisnosti Tajvana. SAD su zvanično priznale da je Tajvan deo Kine u okviru politike "jedne Kine".

Posle posete Pelosijeve, Kina je pokrenula velike vojne vežbe, uvela trgovinska ograničenja Tajvanu, sankcionisala Pelosi i njenu porodicu i prekinula komunikaciju sa Vašingtonom o ključnim pitanjima kao što su pomorska bezbednost, transnacionalno sprovođenje zakona i klimatske promene. Kako su kineske vojne vežbe nastavljene tokom vikenda, kineski vojni zvaničnici navodno odbijaju da odgovore na pozive svojih američkih kolega.

Dok je bio na vlasti, Tramp je napravio zaokret u američkoj spoljnoj politici sa Bliskog istoka na Kinu i vodio trgovinski rat protiv Pekinga, dok je Pentagon 2018. imenovao Kinu kao glavnog "strateškog konkurenta“. Kada se u Vuhanu pojavio koronavirus 2020. godine, Tramp ga je odmah nazvao "kineskim virusom" , a kasnije optužio Kinu da "uništava svet“ uz pomoć patogena.

Međutim, dok je više od polovine od 50 republikanaca američkog Senata hvalilo Pelosijevu što je nastavila sa svojom posetom, Tramp je prethodno tvrdio da je to loša ideja.

"Zašto se Nensi Pelosi petlja sa Kinom i Tajvanom, osim da pravi probleme i više novca, verovatno uključujući trgovinu insajderima i informacije za svog muža preljubnika?", upitao je Tramp uoči putovanja Pelosijeve, aludirajući na to što je suprug Pelosijeve napravio zalihu poluprovodnika uoči glasanja u Kongresu o zakonu o subvencionisanju industrije u SAD.

Međutim, Pol Pelosi je prodao ovu zalihu sa gubitkom pre glasanja, a portparol je rekao da je odluka o prodaji doneta radi borbe protiv "dezinformacija“ koje povezuju kupovinu sa glasanjem. Pelosi je negirala da je ikada delila insajderske informacije sa svojim mužem.

Pelosi se takođe sastala sa predsednikom najvećeg svetskog proizvođača poluprovodnika dok je bila na Tajvanu, jer se čini da će planirana fabrika kompanije u Arizoni imati koristi od američkih subvencija, kada predsednik Džo Bajden potpiše zakon.

"Sve što dotakne pretvara se u haos, poremećaj i ’sranje’“, nastavio je Tramp. "Kineska zbrka je poslednja stvar u koju bi trebalo da bude uključena... Luda Nensi se samo ubacuje i izaziva velika trvenja i mržnju. Ona je takav raspad!!!”

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja