KAKO JE ŽIVEO OBIČAN SVET U POMPEJI? Svakodnevni predmeti bacaju svetlo na život srednje klase u gradu koji je uništio Vezuv VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

arheologija

KAKO JE ŽIVEO OBIČAN SVET U POMPEJI? Svakodnevni predmeti bacaju svetlo na život srednje klase u gradu koji je uništio Vezuv VIDEO

Planeta -

Otkrića arheologa u Pompeji obogatila su znanje o životu srednje klase u drevnom rimskom gradu koji je uništen u erupciji vulkana.

Kovčeg sa otvorenim poklopcem, drveni ormar sa posuđem, udubljene police i tronožni stolovi na kojima se nalaze ukrasne činije su među najnovijim nalazima.

Arheološki park Pompeja, jedna od najvećih turističkih atrakcija Italije, objavio je nedavna otkrića.

Direktor Gabriel Zuhtrigel rekao je da je istraživanje prostorija u "domusu", ili kući, prvi put otkopanoj 2018. godine, otkrilo dragocene detalje o životu običnih žitelja grada, koji je uništen 79. godine nakon erupcije Vezuva.

Poslednjih decenija, iskopavanja su se uglavnom koncentrisala na raskošne, freskama freskama vile stanovnika više klase Pompeja.

Ali arheološke aktivnosti na prostranom lokalitetu, u blizini današnjeg Napulja, sve više se fokusiraju na živote srednje klase, kao i slugu i robova.

"U Rimskom carstvu je postojao veliki deo stanovništva koji se borio da žrezivi", rekao je Zuhtrigel. Bila je to "ranjiva klasa tokom političkih kriza i nestašice hrane, ali i ambiciozna u pogledu penjanja na društvenoj lestvici".

Nalazi predstavljeni u subotu uključuju nameštaj i predmete za domaćinstvo Kuće Larario, nazvane po delu zgrade gde se proizvodilo piće lares. Kuća otkopana 2018. ima jedan takav deo u dvorištu.

Zuhtrigel je primetio da iako je dvorište takođe imalo izuzetno lepo ukrašenu cisternu, "očigledno, (finansijska) sredstva nisu bila dovoljna za ukrašavanje pet soba u domu“.

Jedna prostorija je imala gole zidove i zemljani pod koji se očigledno koristio za skladištenje.

U spavaćoj sobi, arheolozi su pronašli ostatke okvira kreveta sa tragom tkanine sa jastuka.

Vrsta kreveta je identična krevetima koji su pronađeni prošle godine u maloj prostoriji u drugoj rezidenciji za koju arheolozi veruju da je služila kao ostava i prostor za spavanje za porodicu porobljenih stanovnika Pompeje.

Iako je težina greda i plafonskih ploča koje su se srušile nakon vulkanske eksplozije teško oštetila pronađeno deblo, među predmetima unutra je bila uljanica koja prikazuje starogrčko božanstvo Zevsa koji se pretvara u orla. Pored je bio mali sto sa tri noge, sličan danas popularnim stolovima.

Arheolozi veruju da je ormar koji su pronašli imao najmanje četvoro vrata sa panelima i u njemu se držalo posuđe i lonci za obližnju kuhinju.

Ostali predmeti pronađeni u kući uključuju veliki fragment onoga što je nekada predstavljalo prozirnu ploču sa obodom u blistavim nijansama kobalt plave i smaragdne boje, i dobro očuvanu kadionicu, u obliku kolevke.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track