IZRAELSKA VOJSKA TVRDI: Vojni zapovednici Islamskog džihada neutralisani su našim vazdušnim napadima na Gazu
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

bliski istok

IZRAELSKA VOJSKA TVRDI: Vojni zapovednici Islamskog džihada neutralisani su našim vazdušnim napadima na Gazu

Planeta -

Izraelska vojska saopštila je da je "neutralisala" vojne vođe Islamskog džihada.

Od početka novog sukoba između Izraelaca i Palestinaca, 32 osobe, uključujući šestoro dece, poginule su u Pojasu Gaze, saopštile su palestinske vlasti.

Izraelska vojska je u subotu saopštila da je "neutralisala" vojne vođe grupe Islamski džihad, tokom operacija u kojima je, prema vlastima palestinske enklave, poginulo više od 30, uključujući šestoro dece.

Ova nova konfrontacija, koja je počela u petak, najgora je između jevrejske države i oružanih organizacija u Gazi od rata u maju 2021. koji je za jedanaest dana ostavio 260 mrtvih na palestinskoj strani i 14 mrtvih u Izraelu.

Prema ažuriranom izveštaju, Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da su 32 osobe, uključujući šestoro dece, poginule od petka u izraelskim napadima i da je 215 povređeno.

Izraelske vlasti demantuju ovu procenu i tvrde da je nekoliko palestinske dece ubijeno u subotu uveče u Džabaliji na severu u neuspelom raketnom napadu Islamskog džihada na Izrael.

"Izraelske snage bezbednosti nisu napale Džabaliju poslednjih sati“, navodi se u saopštenju iz kancelarije izraelskog premijera Jaira Lapida.

U bolnici u Džabaliji, novinari AFP-a videli su tela šest osoba, među kojima troje dece.

Izraelska vojska saopštila je u subotu da se sprema za nedelju dana napada na Gazu, koji će biti usmereni na Islamski džihad, koji je već ostao bez 15 boraca, uključujući i glavnokomandujućeg Tajsira al-Džabarija koji je ubijen u petak u Gazi i Kaleda Mansura koji je ubijen u subotu tokom napada na Rafu (jug).

U subotu uveče, Oded Basiok, šef operativne uprave izraelske vojske rekao je Frans presu da je "više rukovodstvo vojnog krila Islamskog džihada u Gazi neutralisano“.

"Bitka je tek na početku“, rekao je Mohamed al-Hindi, vođa ove naoružane grupe koja ispaljuje rakete ka Izraelu.

Islamski džihad je u nedelju saopštio da je ispalio rakete na Jerusalim prvi put od početka neprijateljstava. Kao i 97 odsto projektila ispaljenih iz Gaze, presreo ih je izraelski raketni štit, navodi vojska.

Egipatski izvori rekli su za AFP da Kairo, dugogodišnji posrednik između Izraela i oružanih grupa u Gazi, nastoji da organizuje mirovne pregovore.

Na terenu, razmena vatre nastavila se tokom noći a izraelska vojska je poručila da "Izrael trenutno ne pregovara o primirju".

Najnovije tenzije krenule su u petak kada su izraelske snage bombardovale enklavu sa 2,3 miliona stanovnika u okviru preventivnog napada na Islamski džihad koji jevrejska država vidi kao produženu ruku Irana.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track