BAJDEN POTPISAO PROTOKOLE O PRISTUPANJU ŠVEDSKE, FINSKE NATO: Pozivam preostale članice Alijanse da što pre ratifikuju sporazum!
Foto: Printscreen/YouTube

širi se alijansa

BAJDEN POTPISAO PROTOKOLE O PRISTUPANJU ŠVEDSKE, FINSKE NATO: Pozivam preostale članice Alijanse da što pre ratifikuju sporazum!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden je potpisao protokole koji podržavaju pristupanje Finske i Švedske NATO.

Kako prenose mediji, Bajden je potpisao Instrumente o ratifikaciji Protokola o pristupanju Severnoatlantskom sporazumu za Republiku Finsku i Kraljevinu Švedsku.

Prijave Švedske i Finske za ulazak u NATO prethodno je ratifikovao američki Senat.

Početkom jula, 30 članica NATO-a potpisalo je pristupne protokole za Finsku i Švedsku, koje su u maju podnele svoje prijave za članstvo, napuštajući decenije neutralnosti i navodeći promenu bezbednosne situacije u Evropi.

Sve članice bloka tek treba da ratifikuju protokole u ​​skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

Instrumente ratifikacije još uvek nisu potpisale vlade Češke, Grčke, Mađarske, Portugala, Slovačke, Španije i Turske. Rok je do kraja septembra.

"Pozivam preostale saveznike da završe proces ratifikacije što je pre moguće“, rekao je Bajden. "Sjedinjene Države su posvećene transatlantskom savezu. Napisaćemo budućnost koju želimo da vidimo“, dodao je on.

U junu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su lideri Alijanse postigli dogovor o prijemu Finske i Švedske nakon dogovora sa Turskom.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da neće odobriti prijem nordijskih zemalja u NATO, navodeći kao razlog njihovu podršku kurdskim organizacijama koje Turska smatra teroristima.

Tokom samita NATO-a u Madridu, ministri inostranih poslova Finske, Švedske i Turske potpisali su memorandum kojim su potvrdili da će Turska podržati nove kandidature za NATO.

Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track