ESKALACIJA SUKOBA? BBC: Ako je Ukrajina zaista napala ruski aerodrom na Krimu, Putin bi mogao da uzvrati neviđenom žestinom
Foto: Printscreen/Twitter

sudnji dan se bliži?

ESKALACIJA SUKOBA? BBC: Ako je Ukrajina zaista napala ruski aerodrom na Krimu, Putin bi mogao da uzvrati neviđenom žestinom

Planeta -

Ako se ispostavi da je Ukrajina odgovorna za napad na ruski vojni aerodrom na Krimu, to bi bila značajna eskalacija sukoba, smatra dopisnik BBC iz Moksve, Vil Vernon. To bi bio prvi veliki napad na metu unutar samog Krima, dodao je on.

Rusija je potvrdila danas da je u eksplozijama u skladištu municije na aerodromu Saki kod Novofedorovka poginula jedna osoba, dok je petoro povređeno, uključujući jedno dete.

Moskva odbacuje tvrdnje da su eksplozije posledica artiljerijskog napada na aerodrom, međutim, neimenovani ukrajinski vojni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao za Njujork tajms da su oružane snage zemlje pokrenule napad.

"Ovo je bila vazdušna baza iz koje su [ruski] avioni redovno poletali za napade na naše snage na južnom teatru“, rekao je zvaničnik, dodajući da je za izvođenje napada "korišćena naprava isključivo ukrajinske proizvodnje“.

Napadnuti Novofedorovka i Saki udaljeni su oko 50 kilometara od luke Sevastopolj, sedišta ruske Crnomorske flote, koja je predvodila blokadu ukrajinske obale.

"Bio bi to prvi veliki napad na cilj unutar samoga Krima", naveo je Vernon.

Ukrajinci su se Krimu približili i u junu 2022. godine kada su proruske krimske vlasti navele da su ukrajinske snage pucale na crnomorske naftne platforme u vodama Krima, što je rezultiralo sa nekoliko žrtava. Krajem jula, ruske vlasti su saopštile da je dron udario u objekat ruske mornarice u gradu Sevastopolju, pri čemu je povređeno šestoro.

Krim je međunarodno priznat kao ukrajinska teritorija, ali Rusija vlada poluostrvom već osam godina i ruske državne strukture i vojni objekti su veoma dobro uspostavljeni, navodi britanski servis i objašnjava da za Kremlj, Krim ima kvazi-sveti status, smatra se "istorijski“ ruskom zemljom koju je Moskva "ponovo trijumfalno osvojila" 2014. godine.

Napad tako duboko unutar teritorije Krima bio bi velika sramota za predsednika Vladimira Putina. I postoji bojazan da ako Ukrajinci počnu sistematski da napadaju ruske ciljeve na Krimu, onda bi ruski odgovor mogao biti veoma ozbiljan, upozorio je dopisnik BBC-a.

Prošlog meseca, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, sada potpredsednik Saveta za bezbednost, rekao je da će, ako Krim bude napadnut, "sve one [umešane odmah] sačekati Sudnji dan. Biće veoma brzo i veoma teško“.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track