TRAMP PRKOSI SUDU U NJUJORKU: Odbio da svedoči, pozvao se da Ustav SAD!
Foto: Phil Harris / MirrorPix / Profimedia

prelomio

TRAMP PRKOSI SUDU U NJUJORKU: Odbio da svedoči, pozvao se da Ustav SAD!

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp odbio je da odgovara na pitanja pod zakletvom u okviru dugogodišnje građanske istrage koju je sprovela njujorška državna tužioca Leticija Džejms o njegovim poslovima kao mogula za nekretnine.

Donald Tramp je naveo da je po savetu advokata odbio da odgovara na pitanja u okviru prava i privilegija koje su svakom građaninu date Ustavom Sjedinjenih Država.

Trampa je trebalo da saslušaju advokati kancelarije njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms u okviru istrage o tome da li je Trampova organizacija prevarila zajmodavce, osiguravače i poreske vlasti podnoseći obmanjujuće finansijske izveštaje.

Džejmsova je, kako prenosi Rojters, navela da je istraga otkrila značajne dokaze da je Trampova organizacija, koja upravlja hotelima, golf terenima i drugim nekretninama, precenjivala vrednosti imovine za dobijanje povoljnih kredita i potcenjivala njihovu vrednosti da bi dobili poreske olakšice.

Donald Tramp je ranije kritikovao saslušanje u postu na njegovoj platformi Thruth Social, dan pre nego što je trebalo da se pojavi na svedočenju.

"Večeras u Njujorku. Sutra se vidimo sa rasističkim državnim tužiocem Njujorka, za nastavak najvećeg lova na veštice u istoriji SAD", naveo je Tramp.

Donald Tramp
foto: EPA-EFE/ADAM DAVIS

Izjava bivšeg američkog predsednika nakon što je odbio da svedoči, puna je napada na Džejmsovu, ali završava tako što bivši predsednik izjavljuje da je izgubio veru u pravosudni sistem - barem pod njegovim demokratskim rivalom, predsednikom Džoom Bajdenom.

"Jednom sam pitao: 'Ako si nevin, zašto se pozivaš na peti amandman?' Sada znam odgovor na to pitanje. Kada vaša porodica, vaša kompanija i svi ljudi u vašoj orbiti postanu mete neosnovanog, politički motivisanog lova na veštice koji podržavaju advokati, tužioci i lažni mediji, nemate izbora. Ako je bilo ikakvih pitanja u glavi, upad FBI-a u moj dom, Mar-a-Lago, u ponedeljak, samo dva dana pre ovog svedočenja, izbrisao je svaku neizvesnost. Apsolutno nemam izbora jer su sadašnja uprava i mnogi tužioci u ovoj zemlji izgubili sve moralne i etičke granice pristojnosti", naveo je Tramp u izjavi.

Tramp je ispitivan o tačnosti njegove neto vrednosti i finansijskih izveštaja u prethodnim tužbama, što neki savetnici kažu da je jedan od razloga zašto bi trebalo da odgovara na pitanja u trenutnoj istrazi, prenosi Si-En-En.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track