BELORUSIJA POTVRDILA EKSPLOZIJE U VOJNOJ BAZI: Minsk tvrdi da je u pitanju tehnički incident, ukrajinski zvaničnik likuje! VIDEO
Ilustracija, Foto: Profimedia

incident

BELORUSIJA POTVRDILA EKSPLOZIJE U VOJNOJ BAZI: Minsk tvrdi da je u pitanju tehnički incident, ukrajinski zvaničnik likuje! VIDEO

Planeta -

Belorusija je u četvrtak saopštila da je uzrok eksplozija koje su se tokom noći čule u jednoj od njenih vojnih baza, koja se nalazi 30 kilometara od granice sa Ukrajinom, „tehnički incident“.

Najmanje osam eksplozija dogodilo se oko ponoći u blizini vojnog aerodroma Zjabrovka, prema izveštajima koje Rojters još nije mogao da potvrdi.

Komentarišući incident, belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se „motor vozila zapalio posle zamene” i da „nije bilo žrtava”.

Incident je usledio nakon snažnih eksplozija u ruskoj vazdušnoj bazi Saki na aneksiranom Krimu, za koje je Moskva takođe rekla da su bile nesrećni slučaj.

Ukrajina je odbila da javno preuzme odgovornost za eksplozije u bazi, ali nije isključila ni da stoji iza njih.

Gotovo identični krateri na satelitskim snimcima i istovremene eksplozije pokazuju da je vojni aerodrom možda bio pogođen novim oružjem dugog dometa koje može zaobići rusku protivvazdušnu odbranu.

Posle izveštaja o eksplozijama i u Belorusiji, savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak govorio je o „epidemiji tehničkih incidenata“.

„Epidemija tehničkih incidenata u vojnim bazama na Krimu i u Belorusiji trebalo bi da posluži kao upozorenje ruskoj vojsci: zaboravite na Ukrajinu, skinite uniformu i odlazite“, napisao je Podoljak na Tviteru.

"Nećete se osećati bezbedno ni na okupiranom Krimu, ni u okupiranoj Belorusiji. Karma će vas stići bilo gde", dodao je on.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track