HADI MATAR (24) IZ NJU DŽERSIJA, on je NAPAO I IZBO pisca Salmana Ruždija dok je držao predavanje na institutu u Njujorku
Foto: Ap

otkriveno

HADI MATAR (24) IZ NJU DŽERSIJA, on je NAPAO I IZBO pisca Salmana Ruždija dok je držao predavanje na institutu u Njujorku

Planeta -

Policija je potvrdila da je Salmana Ruždija danas napao mladić Hadi Matar (24) iz Nju Džersija, prenosi BBC.

Pisac indijskog porekla Salman Ruždi (75) napadnut je danas u Njujorku dok je držao predavanje na tamošnjem institutu.

Pisac je helikopterom prevezen u bolnicu.

Napadač koji je iskočio iz publike navodno je nosio crnu masku i skočio na scenu gde je napao pisca. Ruždi je bio na zemlji oko pet minuta pre nego što su mu pomogli da se pridigne i pomogli mu da ode sa scene. Jedan svedok rekao je da je napadač utrčao sa leve strane gledališta i da je više puta ubo pisca.

Ruždi je dobitnik Bukerove nagrade, a decenijama je njegova glava bila ucenjena pošto je napisao "Satanske stihove".

Roman Salmana Ruždija "Satanski stihovi", objavljen u Velikoj Britaniji 1988, pretvorio je piščev život u pakao. Iranski verski vođa ajatolah Homeini izrekao je britanskom piscu indijskog porekla Salmanu Ruždiju fatvu – smrtnu presudu. Obrazloženje je bilo kratko: "Satanski stihovi" vređaju proroka Muhameda. Novčana nagrada u iznosu nešto većem od tri miliona dolara ponuđena je tada svakome ko ubije pisca.

Ruždi, za koga neki kažu da je najveći indijski pisac nakon Tagorea, proveo je 13 godina živeći pod lažnim imenom i sa stalnom policijskom zaštitom.

Ruždi je prestao da koristi lažno ime nekoliko meseci nakon 11. septembra 2001, tri godine nakon što je tadašnji iranski predsednik Muhamed Hatami izjavio da fatva više ne vredi.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track