ZELENSKI POZIVA ČLANICE EU: Ne smete da dozvolite da postanete supermarket za bogate Ruse
Foto: Printscreen/Facebook

rat u ukrajini

ZELENSKI POZIVA ČLANICE EU: Ne smete da dozvolite da postanete supermarket za bogate Ruse

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je pozvao članice EU da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao "supermarket" dostupan svakome ko ima sredstva za ulazak.

Zelenski je napomenuo da se njegov predlog ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć jer su rizikovali svoju slobodu ili živote opirući se politici lidera Kremlja Vladimira Putina.

- Moraju da postoje garancije da ruske ubice ili učesnici u državnom teroru ne koriste šengenske vize, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju, misleći na vize koje vlasniku omogućuju pristup šengenskom području koje obuhvata nekoliko država EU.

Zelenski
Zelenskifoto: Printscreen/Facebook

- Drugo, ne smemo da uništimo samu ideju Evrope, naše zajedničke evropske vrednosti. Evropa zato ne sme da se pretvori u supermarket u koji nije važno ko ulazi i gde je glavno da ljudi samo plaćaju svoju robu, naveo je.

Zelenski je prvi put pozvao na zabranu izdavanja viza u svom ovonedeljnom intervjuu za Vašington post, rekavši da bi Rusi trebalo da žive u svom sopstvenom svetu dok ne promene svoju filozofiju.

Apel Zelenskog tek treba da dobije podršku glavnih igrača u EU.

Međutim, kako je rekao, ohrabrila ga je podrška baltičkih država i Češke, koja trenutno predsedava EU. Finska je takođe podržala ideju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove nedelje osudio je apel Zelenskog, rekavši da je "svaki pokušaj izolacije Rusa ili Rusije proces koji nema perspektivu".

Britanski obaveštajci: Dva ključna mosta kod Hersona van upotrebe

Herson
Hersonfoto: Printscreen/YouTube

Dva glavna mosta koja omogućavaju ruski pristup okupiranoj ukrajinskoj teritoriji na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada su verovatno van upotrebe i nije ih moguće koristiti za značajniju vojno snabdevanje, objavila je u subotu britanska vojna obaveštajna služba, a prenosi Rojtres.

Čak i ako Rusija ne uspe da izvrši značajne popravke na mostovima, oni će ostati ranjivi, saopštilo je ministarstvo obrane Velike Britanije.

- Snabdevanje sa kopna za nekoliko hiljada ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo se sigurno oslanja na samo dva pontonska trajektna prelaza, reklo je ministarstvo u ažuriranoj saopštenju.

Budući da je njihov lanac snabedevanja ograničen, veličina svih zaliha koje je Rusija uspela da uspostavi na zapadnoj obali verovatno će biti ključni faktor u održivosti tih snaga, navodi se. Ukrajina je ranije najavila da će pokrenuti ofanzivu kako bi vratila svoje okupirane teritorije na jugu zemlje.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track