OPTUŽEN NAPADAČ NA SALMANA RUŽDIJA: Hadi Matar (24) će odgovarati zbog pokušaja ubistva pisca i njegovog agenta! VIDEO
Foto: EPA-EFE/Rafal Guz

drama

OPTUŽEN NAPADAČ NA SALMANA RUŽDIJA: Hadi Matar (24) će odgovarati zbog pokušaja ubistva pisca i njegovog agenta! VIDEO

Planeta -

Čovek osumnjičen da je nožem izbo Salmana Ruždija dok je bio na bini u severnom delu Njujorka uhapšen je pod optužbom za krivično delo pokušaj ubistva drugog stepena zbog napada na poznatog romanopisca, kao i napad drugog stepena zbog povrede moderatora događaja, saopštila je u subotu državna policija.

Osumnjičeni — identifikovan kao Hadi Matar, 24, iz Fervjua, Nju Džersi — držan je bez kaucije u zatvoru okruga Čautaukua.

Ruždi (75) je bio podvrgnut operaciji nakon što je najmanje jednom uboden nožem u vrat i stomak tokom napada u petak ujutro, saopštila je policija. Autor je bio na bini da govori u instituciji Chautaukua, oko 70 milja južno od Bafala, kada vlasti kažu da se Matar suočio s njim.

Ruždijev književni agent Endru Vajli rekao je u petak uveče da je zadobio oštećenje jetre, presečene nerve u ruci i oku i da je na respiratoru, prenela je Asošiejted pres. Novosti o njegovom stanju nisu bile dostupne odmah.

Henri Ris (73), koji je takođe bio na sceni da moderira diskusiju sa Ruždijem, zadobio je lakše povrede lica tokom napada, saopštila je policija. Bio je lečen i pušten.

Ruždi je izazvao kontroverzu zbog svog romana „Satanski stihovi“ iz 1988. godine, koji prikazuje život islamskog proroka Muhameda, a neki muslimani ga smatraju bogohulnim. U Iranu je knjiga zabranjena i navela je ajatolaha Ruholaha Homeinija da izda fetvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt.

Kurir.rs/NBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja