KOLIKO PUTIN MOŽE DA RAČUNA NA KIMA: Severna Koreja navodno obećala 100.000 vojnika, ekspert SAD objasnio zašto je to noćna mora!
Ilustracija, Foto: AP

drama

KOLIKO PUTIN MOŽE DA RAČUNA NA KIMA: Severna Koreja navodno obećala 100.000 vojnika, ekspert SAD objasnio zašto je to noćna mora!

Planeta -

Sve veći broj ruskih žrtava i izveštaji koji sugerišu da Rusija sada traži od Severne Koreje da pomogne, a neki počeli da se pitaju da li bi Moskva uvukla Pjongjang u svoj rat u Ukrajini.

Ruski ekspert i bivši obaveštajni oficir za rusku doktrinu i strategiju za Odbrambenu obaveštajnu agenciju (DIA), Rebeka Kofler, bacila je vodu na ove tvrdnje i rekla da su „neverovatne“.

„Ruska propagandna mašina bi mogla da kaže da će se 100.000 severnokorejskih dobrovoljaca boriti u ime Rusije, samo da bi uplašili Zapad, ali u stvarnosti je to dezinformacija“, rekla je ona odgovarajući na pitanja Foks Njuz.

Izveštaji u kojima se tvrdi da bi Severna Koreja mogla da pošalje do 100.000 vojnika da pomognu ruskoj kampanji u Ukrajini počeli su da kruže na zapadnim i ruskim novinskim sajtovima ove nedelje nakon što je prokremljanska novinska agencija Regnum objavila članak ranije ovog meseca koji sugeriše isto toliko.

U članku od 2. avgusta se navodi da je „Severna Koreja, diplomatskim kanalima, jasno stavila do znanja da je spremna da pomogne LNR [Luganskoj Narodnoj Republici] i DPR [Donjeckoj Narodnoj Republici] u jačanju odbrane[a]“ i „je spremna da prebaci do 100.000 svojih vojnika“.

"Pjongjang će moći da prebaci svoje taktičke jedinice u Donbas“, nastavlja se u članku.

U izveštaju nikada nije precizirano da li je novinska kuća dobila „diplomatske kanale“ na koje se pominje u izveštaju, već je umesto toga ukazao na komentare ruskog člana parlamenta koji je zagovarao navodnu spremnost Pjongjanga da pomogne.

Severna Koreja je u martu podržala Rusiju kada joj se pridružila i tri druge zemlje u glasanju protiv rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje invazija Moskve na Ukrajinu.

Ali Kofler je rekao da podrška Pjongjanga ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ne znači da bi šef Kremlja zapravo dozvolio Severnoj Koreji da pošalje kopnene snage u Ukrajinu.

„Putin nikada neće prihvatiti — to je neverovatno“, rekla je ona. "Samo razmislite o čistom obimu toga."

Osim što Rusija i Severna Koreja nisu održale zajedničku borbenu obuku, a Pjongjang decenijama nije čak ni video aktivne borbe, logistika takvog saveza bi se pokazala nezgodnom.

„Komandno-kontrolni aspekt toga je nemoguć. Oni ne govore ruski“, rekao je Kofler govoreći o prosečnom severnokorejskom vojniku. „Kako će koristiti ruske sisteme naoružanja?

„To bi napravilo više nereda nego što bi pomoglo“, dodala je ona.

Dok ruske žrtve u Ukrajini nastavljaju da rastu, a Moskva nastavlja da pojačava zajedničke vojne vežbe sa susednom Belorusijom, neki su postali zabrinuti da bi Putin mogao da poveća svoju borbenu snagu uz pomoć Minska.

Ali Kofler je rekao da Severna Koreja ne predstavlja istu pretnju ratu u Ukrajini kao Belorusija.

„Zapamtite, Belorusi, Čečeni, Burjati, bilo ko iz bivšeg Sovjetskog Saveza govori ruski“, rekla je ona. „Oni su više integrisani. Ne samo da imaju iste, ono što mi nazivamo taktikom, tehnikama i procedurama, već su i doktrinarno na istoj strani [u svojoj] doktrini ratovanja.“

Kofler je rekao da je verovatnije da bi Severnokorejci mogli da budu iskorišćeni da pomognu Rusiji u njenim naporima za obnovu u istočnoj Ukrajini ako Moskva uspe da odvrati Kijev od ponovnog preuzimanja okupirane teritorije.

Ekspert za Rusiju je takođe sugerisao da bi Moskva mogla da traži od Pjongjanga da pomogne svojim snagama sa naprednijim naoružanjem kao što je KN-25 — koji nadmašuje američki HIMARS — nakon isporuke oružja sa Zapada Ukrajini.

„To je stvarna dodata vrednost Severne Koreje koju bi Putin odobrio i koja je verovatna“, rekla je Kofler.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track