NEKA SE PRIPREME TRAMP I POMPEO: Posle napada na Salmana Ruždija iranski mediji uputili jezive pretnje bivšim čelnicima SAD! VIDEO
Foto: AP, EPA-EFE/Rafal Guz

opasno

NEKA SE PRIPREME TRAMP I POMPEO: Posle napada na Salmana Ruždija iranski mediji uputili jezive pretnje bivšim čelnicima SAD! VIDEO

Planeta -

Iranski državni mediji upozorili su da su Donald Tramp, bivši predsednik Amerike, i Majk Pompeo, bivši državni sekretar SAD i šef CIA, sledeći na meti nakon što je u petak na tribini u Njujorku izboden pisac Salman Ruždi (75), autor kontroverzne knjige "Satanski stihovi"!

Dnevnik Kajhan, čiji je glavni urednik blizak sa iranskim vrhovnim verskim vođom ajatolahom Alijem Hamenejom, na naslovnoj strani je objavio tekst u kome se navodi da je posle Ruždija red na Trampa i Pompea.

U uredničkom komentaru se doslovno navodi: "Bog je izvršio svoju osvetu nad Ruždijem. Napad na njega pokazuje da nije teško izvršiti sličnu osvetu nad Trampom i Pompeom i od sada, pa ubuduće oni će se više plašiti za svoje živote".

Ruždi je bio na bini kada ga je nožem izbo Hadi Matar (24), rođeni Amerikanac poreklom iz Libana. Pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je 1989. fatvu, pozivajući na Ruždijevu smrt. Iran je za glavu pisca ponudio 2,8 miliona dolara.

Pretnje protiv Trampa i Pompea nisu novost u Iranu. U januaru je tokom obeležavanja druge godišnjice likvidacije generala Kazema Sulejmanija, koji je bio komandir jedinice Kuds u okviru Revolucionarne garde, predsednik Irana Ebrahim Raisi javno pozvao na osvetu i likvidaciju. Sulejmani (62) i nekoliko njegovih bliskih saradnika likvidirani su 2. januara 2020. nedaleko od međunarodnog aerodroma u Bagdadu. Vazdušni udar Pentagona odobrio je tadašnji predsednik Tramp.

"Ako uslovi za pravično suđenje Trampu i Pompeu i drugim zločincima postanu dostupni, oni će biti optuženi za izvršenje ovog gnusnog zločina i suočiće se sa posledicama svojih zločinačkih radnji. Međutim, nema sumnje da ovde svim američkim državnicima kažem da će ruka osvete na kraju izaći iz rukava naše nacije", rekao je predsednik Raisi.

Entoni Blinken, koji je Pompea nasledio na mestu državnog sekretara SAD, rekao je pred Kongresom u aprilu da su "iranski pokušaji da se likvidira Pompeo stvarni i realni". Krajem prošle nedelje u SAD je podignuta optužnica protiv Šahrama Pursafija (45), iranskog državljanina, navodno pripadnika Revolucionarne garde, koji je kovao zaveru za likvidaciju Džona Boltona, bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost. Motiv je osveta za smrt generala Sulejmanija. Optuženi se još nalazi u bekstvu.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track