RUSKA VOJSKA NA KORAK DO SUPER PROJEKTILA: Ugovor o raketi koja može da probije svaku PVO potpisan u Moskvi! VIDEO
Foto: Shutterstock, Printskrin / You Tube

sarmat

RUSKA VOJSKA NA KORAK DO SUPER PROJEKTILA: Ugovor o raketi koja može da probije svaku PVO potpisan u Moskvi! VIDEO

Planeta -

Ruska vojska će dobiti najsavremenije interkontinentalne balističke rakete Sarmat, koje, prema proizvođaču, mogu da probiju bilo koju postojeću PVO, prenosi RT

Potpisivanje državnog ugovora „za proizvodnju i isporuku strateškog raketnog sistema Sarmat“ najavljeno je u utorak tokom foruma Armija 2022, koji se održava u Moskovskoj oblasti.

Ugovor su potpisali zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko i generalni direktor raketnog centra Makejev Vladimir Degtjar, prenele su RIA Novosti.

Govoreći na ruskoj televiziji u maju, Degtjar je tvrdio da je „nemoguće presresti“ raketu Sarmat zahvaljujući njenom „neverovatno složenom“ dizajnu, koji joj omogućava da „prevaziđe bilo koju višeslojnu protivraketnu odbranu“.

Komandant ruskih strateških raketnih snaga Sergej Karakajev rekao je tada da nova raketa može da putuje neobičnim putanjama, uključujući i preko Južnog pola. On je dodao da je Sarmat „najveća vojna raketa u istoriji čovečanstva“, sa prečnikom od tri metra i visinom koja je jednaka prečniku stambenog bloka od 14 spratova. Rečeno je da je raketa teška preko 200 tona.

U utorak je objavljeno i potpisivanje još jednog ugovora, kojim će ruska vojska dobiti PVO sistem S-500 Prometej – najnoviju verziju čuvenih raketa S-300 i S-400. Sa dometom od 600 km, njegova specijalnost je presretanje nadolazećih projektila na velikim visinama.

S-500 je ušao u proizvodnju do aprila, prema Janu Novikovu, generalnom direktoru državne odbrambene kompanije Almaz-Antej.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track