GRUPNO SILOVANJE U INDIJI: 11 muškaraca s*ksulano zlostavljalo trudnicu, pušteni su na slobodu
Foto: Ashish Vaishnav / Zuma Press / Profimedia

pravo na oproštaj

GRUPNO SILOVANJE U INDIJI: 11 muškaraca s*ksulano zlostavljalo trudnicu, pušteni su na slobodu

Planeta -

Muškarci iz Indije, njih 11, koji su osuđeni na doživotni zatvor zbog grupnog silovanja trudne muslimanke tokom indijsko-muslimanskih nereda 2002. pušteno je na slobodu, što je izazvalo osudu supruga žrtve, njegovog advokata i političara.

Muškarci su osuđeni početkom 2008., a pušteni su iz zatvora u ponedeljak kada se u Indiji slavilo 75 godina kraja britanske vladavine.

Tokom sukoba u Gurdžatu, jednom od najgorih verskih nemira u Indiji, smrtno je stradalo više od 1000 ljudi, većinom muslimana. Na čelu te države tada je bio sadašnji indijski premijer Narendra Modi.

Žene u Indiji
Žene u Indijifoto: Sanjeev Verma/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pravo na oproštaj

Glavni zvaničnik zatvora rekao je za Rojters da je savetodavni odbor okružnog zatvora preporučio puštanje napadača zbog njihova dobrog ponašanja. Prema zakonima u Indiji, osuđenici imaju pravo na traženje oproštaja nakon 14 godina zatvora.

Na snimcima sa društvenih mreža vidi se kako nepoznati muškarac ispred zatvora daje oslobođenim napadačima slatkiše, nakon što im je u znak poštovanja dotakao stopala.

"Kakvu poruku time želimo da pošaljemo?"

Udovac žrtve rekao je za Rojters da je razočaran ovom odlukom jer su u neredima ubijeni i mnogi članovi njegove porodice.

-Izgubili smo članove porodice i želimo da živimo u miru, ali onda se dogodilo ovo. Nismo dobili informacije da će ih pustiti na slobodu, ni od suda ni od vlade. O tome smo saznali iz medija, rekao je Jakub Rasul.

Opozicioni političari i advokati su saopštili da je ovaj potez u suprotnosti sa vladinom politikom podizanja nivoa zaštite žena u zemlji koja je poznata po velikom broju silovanja.

-Oproštaj od kazne osuđenima za jeziv zločin poput grupnog silovanja i ubistva je moralno i etički neprikladan. Kakvu poruku time želimo da pošaljemo?, zapitao se advokat Anand Jagnik.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track