ŠTA SE DESILO SA TRAMPOVIM PASOŠIMA TOKOM PRETRESA NJEGOVE VILE? Bivši predsednik optužuje FBI: Ukrali su mi ih
Foto: Phil Harris / MirrorPix / Profimedia, GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

pretres

ŠTA SE DESILO SA TRAMPOVIM PASOŠIMA TOKOM PRETRESA NJEGOVE VILE? Bivši predsednik optužuje FBI: Ukrali su mi ih

Planeta -

Bivši predsednik SAD Donald Tramp optužio je FBI agente koji su učestvovali u pretresu njegove kuće u Mar-a-Lagu da su mu "ukrali" pasoše. U međuvremenu je američko Ministarstvo pravosuđa objavilo da su mu svi pasoši vraćeni.

-Vau. U raciji FBI-ja u Mar-a-Lagu ukrali su mi tri pasoša (jedna je istekla), zajedno sa svim ostalim. Ovo je napad na političkog protivnika na nivou koji dosad nije viđen u našoj zemloji. Treći svet, napisao je Tramp na sopstvenoj društvenoj mreži ''Truth Social'' koja mu služi za obračunavanje sa neistomišljenicima.

Mar-a-Lago pretres
Mar-a-Lago pretresfoto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

Prošle nedelje agenti FBI-ja sa Trampovog imanja na Floridi odneli su gomilu "strogo poverljivih" dokumenata, uključujući i neke za koje su rekli da bi mogli da prouzrokuju "veoma ozbiljnu štetu" američkim interesima ako se otkriju javnosti.

FBI je dom bivšeg američkog predsednika pretražio jer je dobio informaciju da je iz Bele kuće nakon što mu se predsednički mandat završio odneo kutije sa poverljivim dokumentima.

Nalog za pretres Trampovog imanja objavljen u petak pokazuje da FBI istražuje Trampa zbog kršenja tri savezna zakona, uključujući prikupljanje, gubitak ili prenos informacija ministarstva osbrane - skrivanje, uklanjanje ili uopšteno sakaćenje službenih spiskova i uništavanje, menjanje ili falsifikovanje zapisa u federalnim istragama.

Mar-a-Lago
Mar-a-Lagofoto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

Iz podataka o službenoj "potvrdi o prijemu imovine" vidljivo je da su federalni istražitelji u pretresu 8. avgusta pronašli gomilu strogo poverljivih dokumenata, ali nisu spominjali nikakve pasoše.

Novinarka Nora O‘Donnel iz CBS Njuza jučee je na svom Tviter nalogu objavila kako, prema informacijama koje je dobila od jednog zvaničnika ministarstva pravosuđa, FBI nije u posedu Trampovih pasoša. Ali, ubrzo je stigla i oprečna vest iz ministarstva pravosuđa u kojem priznaju da su pasoši uzeti tokom pretresa, ali su iste vratile Trampu.

-Pasoše koji su pripadale Donaldu Trampu vraćeni su bivšem predsedniku nakon prošlonedeljne pretrage FBI-a u njegovoj kući u Mar-a-Lagu, rekao je neimenovani zvaničnik Ministarstva pravde za NBC Njuz.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track