VODENI ARMAGEDON U FRANCUSKOJ: U Parizu za 90 minuta pala skoro mesečna količina kiše, saobraćaj totalno zaustavljen! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

kataklizma

VODENI ARMAGEDON U FRANCUSKOJ: U Parizu za 90 minuta pala skoro mesečna količina kiše, saobraćaj totalno zaustavljen! VIDEO

Planeta -

U mnogim delovima Francuske važi upozorenje na na oluje sa grmljavinom, zbog naglog prekida toplotnog talasa koji zemlju prži doživljava nedeljama.

Nasilne oluje i poplave prognozirane su za veći deo južne Francuske, gde je "narandžasto" upozorenje - drugi najviši nivo - izdato u pet mediteranskih okruga.

Pariz su već u utorak uveče pogodile intenzivne oluje, koje su uzrokovale veliki deo prosečnih mesečnih padavina u francuskoj prestonici za sat i po.

Do 19 časova palo je više od 40 milimetara kiše u razmaku od 90 minuta, saopštila je francuska nacionalna meteorološka služba Meteo-France. To je bilo skoro "70 odsto od onoga što obično pada za mesec dana", rekao je portparol za AFP.

Saobraćaj u glavnom gradu i oko njega je trenutno zaustavljen jer je padala kiša.

Nekoliko stanica pariskog metroa zatvorilo je svoje ulaze zbog lošeg vremena, ne samo zbog kišnice koja se slijevala niz neke od stepenica koje vode do perona.

Prema sajtu Meteo ekspres, vrh Ajfelove kule je doživeo nalete vetra od preko 100 kilometara na sat.

Uprkos jačini nevremena koje je pogodilo region Pariza, bilo je relativno malo poremećaja i do kraja večeri javni prevoz se uglavnom vratio u normalu.

Portparol pariske vatrogasne brigade rekao je u 21 sat da u glavnom gradu nije vršena "značajnija intervencija" osim "nekoliko poplavljenih podruma".

Do srede, neke od slika objavljenih na društvenim mrežama iz drugih delova Francuske nisu bile ništa manje impresivne. Na jugozapadu, žestoke oluje sa gradom podstakle su pozive ljudima da vode računa.

Snažna oluja sa grmljavinom zahvatila je i Marsej i okolni region tokom noći, sa udarima vetra mjestimično brzinom od skoro 150 kilometara na sat. Najveća količina padavina registrovana je u Puešabonu kod Monpeljea, sa 97 milimetara padavina za sat vremena.

Kiša i oluja sa grmljavinom takođe su predviđeni širom severne Francuske u sredu, od Pais de la Loire na severozapadu do granice sa Belgijom.

Pljuskovi sa grmljavinom i gradom su takođe prognozirani iz doline Rone na severoistoku, sa potencijalno produženim padavinama koje će padati iz jugozapadnog regiona Akvitanije u centralnu Francusku.

Kurir.rs/Euronews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track