TRAMPOVA EKIPA GAZI SVE PRED SOBOM: Kandidati na izborima koje podržava bivši predsednik SAD, lako pobeđuje protivnike! VIDEO
Foto: EPA / Yuri Gripas / Pool

bravo

TRAMPOVA EKIPA GAZI SVE PRED SOBOM: Kandidati na izborima koje podržava bivši predsednik SAD, lako pobeđuje protivnike! VIDEO

Planeta -

Pet kandidata koje je podržao bivši predsednik Donald Džej Tramp pobedilo je na primarnim izborima u Vajomingu i na Aljasci u utorak uveče, povećavši svoj rezukta ma 210-17 u korist onoh kje je bivši predsednik SAD podržao.

Možda najveća pobeda za Trampa u ovogodišnjem izbornom ciklusu dogodila se u utorak uveče kada je Harijet Hageman pobedila aktuelnu predstavnicu Liz Čejni u izbornoj trci za Kongres Vajominga. Čejni, republikanka koja je glasala za opoziv u Predstavničkom domu i potpredsedavajuća Komisije za izbor od 6. januara, nije se približila svom protivkandidatu u nadmetanju za Kongresnu oblast.

Sa 95 odsto prijavljenih od četvrtka, Hageman, podržan od Trampa, obezbedio je 113.025 glasova (66,3 odsto) na Čejnijevih 49.316 (28,2 odsto), prema rezultatima izbora Asošiejted presa koje je sakupio Njujork tajms. Otprilike 30 minuta nakon zatvaranja birališta u Vajomingu, Decision Desk HK i Dave Vasserman iz Cook Report-a obojica su raspisali trku za Hagemana. Nakon njenog gubitka, činilo se da se Čejni poredi sa prvim republikanskim predsednikom Abrahamom Linkolnom, kako je izvestio Brajtbart njuz:

Veliki prvobitni šampion naše stranke, Abraham Linkoln, poražen je na izborima za Senat i Dom pre nego što je pobedio na najvažnijim izborima od svih. Linkoln je na kraju pobedio. Spasao je našu uniju i definisao je našu obavezu kao Amerikanaca za celu istoriju.

Troje kandidata koje je oidržao imali su izbore u Vajomingu. Državni poslanik Čak Grej obezbedio je nominaciju za državnog sekretara, kladeći se na Taru Neterkot. Ministra za finansije Vajominga, Kurt Majer, napredovao je na opštim izborima u svojoj ponudi za renominaciju za blagajnika, dok je upravnik javne nastave Brajan Šoder pogrešio u svom nastojanju da se ponovo kandiduje protiv Megan Degenfelder.

Na Aljasci su oba kandidata koja je podržavao Tramp prešla na viši nivo.

Keli Čibaka, koja ima Trampovu podršku, napredovala je na izborima po rangiranom izboru sa otvorenih predizbora za Senat SAD. Senatorka Liza Murkovski (R-AK), koja je glasala za opoziv Trampa i ima podršku senatora Miča Mekonela (R-KI), takođe je napredovala. Sa 82 odsto glasova u tabeli u četvrtak ujutro, Čibaka je dobio 39,8 odsto odgovora, dok je Murkovski dobio 44,2 odsto. Još dva kandidata će takođe napredovati sa otvorenih predizbora, mada još nije zvanično saopšteno ko.

Sara Pejlin napredovala je na opštim izborima za opšti Kongresni okrug na Aljasci zajedno sa demokratom Meri Peltolom i republikancem Nikom Begičem. Pošto je izborni sistem Aljaske rangiran, još jedan kandidat će napredovati do generalnog, a sa 82 odsto prijavljenih glasova, Tara Svini izgleda da je favorit za konačno mesto.

Trampov rezultat 5-1 za jednu noć stavlja njegov ukupan rekord na izborima širom države i savezne države na 189-12 u ovom izbornom ciklusu. Takve trke se sastoje od izbora za guvernera, Senat, Predstavnički dom i izvršnu vlast. Na izborima za guvernere ove godine, Trampov rekord iznosi 15-3, dok Čibakino napredovanje povećava njegov rekord podrške u Senatu SAD na savršenih 19-0. U trkama za Kongres, on je prošao veoma dobro, sa ukupnim primarnim rekordom od 137-5.

Dok je Tramp imao veliki uspeh u odabiru kandidata za savezne trke, većina njegovih gubitaka u ovom ciklusu dolazi u nižim trkama za izvršnu vlast i zakonodavnu vlast u celoj državi. Na takmičenjima za izvršnu vlast u celoj državi, njegovi kandidati imaju 16-4, a na predizborima u parlamentu okruga i države njegov rekord je 21-5. Štaviše, dve njegove kandidatkinje – bivša guvernerka Aljaske Sara Pejlin i predstavnica Koni Konvej (R-CA) – odnele su specijalnu pobedu na primarnim i specijalnim izborima, respektivno.

među izbori počinju da se završavaju dok se kandidati koji su napredovali pripremaju za opšte izborne trke. Ipak, ostalo je još nekoliko predizbora, uključujući predizbore u Kongresu Floride i Njujorka 23. avgusta.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track