NOVI SNIMAK HRVATA KOME SE SUDI U DONJECKU: Evo za koliko novca je ratovao na strani Kijeva, i koliko plata mu duguju! VIDEO
Foto: Printscreen RT

zelenski je obećao još

NOVI SNIMAK HRVATA KOME SE SUDI U DONJECKU: Evo za koliko novca je ratovao na strani Kijeva, i koliko plata mu duguju! VIDEO

Planeta -

Na društvenim je objavljen novi snimak zarobljenog Hrvata kome u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck preti smrtna kazna.

Na snimku Vjekoslav Prebeg govori o navodnoj plati koju je primao „kao ukrajinski plaćenik“. Kaže da je njegova plata kao "plaćenika" bila oko 350 evra, a da je na prvoj liniji dobio bi bonus od 480 evra.

Rekao je i da je „Zelenski obećao mnogo novca“, ali da nije primio platu od januara.

Podsetimo, on se izjasnio pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti. , a preti mu i smrtna kazna.

„On je naveo da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na nadgledanje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Poslednji put je pucao pre početka rata u Ukrajini, prenose ruski mediji koji mogli da prate suđenje“, javila je slovenačka novinska agencija STA.

Sud u otcepljenoj ukrajinskoj oblasti počeo je 15. avgusta suđenje Prebegu, Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Britancima Džonu Hardingu, Endru Hilu i Dilanu Hiliju. Njih trojica su optuženi da su pokušali da „nasilno preuzmu vlast ili nasilno zadrže vlast“ i da su „učestvovali u vojnom sukobu ili vojnim operacijama kao plaćenici“, navodi ruska Izvestija.

Oni se suočavaju sa smrtnom kaznom, dok je Hil optužen samo za ovu drugu, a Hili za „uključivanje u regrutovanje plaćenika za upotrebu u oružanim sukobima“.

Interfaks prenosi da će sledeće ročište biti održano u oktobru. Ruski mediji objavili su snimke na kojima se vidi da su optuženi u kavezu na sudu. Hrvatska je ranije najoštrije osudila optužnicu Narodne Republike Donjeck protiv našeg državljanina, zatočenog u toj samoproglašenoj republici.

Zvanični Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je osnovanom i zakonitom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", saopštilo je ranije ovog meseca Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

U Zrinjevcu su rekli da su u stalnom kontaktu sa ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi rasvetlili slučaj i oslobodili Hrvata zarobljenog u Ukrajini, kao i da su u kontaktu sa njegovom porodicom.

Kurir.rs/Index.hr

Bonus video:

04:28

BAJDEN KRIV ZA RAT U UKRAJINI? Stručnjaci za Kurir TV tvrde: Za interes celog sveta je bolji Tramp ON NE BI TO DOZVOLIO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track