ZA UKRAJINU SE VODI I OBAVEŠTAJNI RAT! Šef britanske tajne službe: PUTIN GUBI! Otkriveno koja agencija mu je dala loše informacije
Foto: EPA / PAVEL BEDNYAKOV, Shutterstock

analiza

ZA UKRAJINU SE VODI I OBAVEŠTAJNI RAT! Šef britanske tajne službe: PUTIN GUBI! Otkriveno koja agencija mu je dala loše informacije

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin gubi obaveštajni rat u Ukrajini i na Zapadu, poručio je juče Džeremi Fleming, šef britanskog Državnog komunikacionog štaba (GCHQ).

On je za Ekonomist rekao da borba u sajber-svetu igra veoma važnu ulogu u ovom sukobu i da obe strane razumeju potencijal sajber i obaveštajnog rata u borbenim naporima.

NEUSPEH

- Zasad Putin znatno gubi obaveštajni rat. Ipak, to nije razlog za slavlje jer ne smemo da potcenimo kako ruske dezinformacije deluju u drugim delovima sveta. Kao i u slučaju kopnene invazije, ruski inicijalni planovi izgleda da nisu uspeli. Korišćenje sajber oružja i oruđa bilo je neodgovorno i neselektivno - rekao je Fleming.

Rusija koristi malver WhisperGate za uništavanje i razvijanje ukrajinskih vladinih sistema, dodaje. Kako navodi, to je radila i ranije u Siriji i na Balkanu, a onlajn dezinformacije su veliki deo ruske strategije.

- GCHQ je bio u stanju da preseče pokušaje i daje upozorenja na vreme - rekao je on.

Vašington post je juče objavio da je odeljenje za operativne informacije Federalne službe bezbednosti Rusije godinama sprovodilo akcije protiv Ukrajine i njenih institucija, ali i plaćalo proruske političare i skupljalo informacije. Međutim, tvrde oni pozivajući se na zapadne obaveštajne službe da je upravo to odeljenje napravilo velike greške na početku rata, ubeđujući vlasti u Kremlju da će se ukrajinska vlada raspasti odmah po napadu na zemlju i da će njihovi operativci moći da postave marionetski režim.

Džejms Fleming
Džejms Flemingfoto: AP/Frank Augstein

VIKTOR JANUKOVIČ

Kako pišu, presretnute komunikacije pokazuju da su agenti FSB, kojim je u vreme Borisa Jeljcina upravljao sadašnji predsednik Vladimir Putin, bili toliko sigurni u svoj uspeh da su pred invaziju zakupili stanove u Kijevu i spremili ih za operativce koji će doći sa vojskom. Njihovi glavni saveznici bili su Viktor Janukovič, bivši ukrajinski predsednik, koji je 2014. pobegao iz zemlje, i Viktor Medvedčuk, oligarh i vođa proruske partije.

Uprkos tome, piše Vašington post, Putin nije smenio ni šefa FSB Aleksandra Bortnikova, ni šefa Direktorata za Ukrajinu Sergeja Besedu.

Plaćenici više nisu misterija: Izlazak Vagnera iz senke u Ukrajini

Ruska privatna vojna grupa Vagner, koja je godinama bila obavijena misterijom, tokom rata u Ukrajini je izašla iz senke uz hvalospeve državnih medija o njenim plaćenicima i njihovim uspesima u invaziji. Tajnovita organizacija, s kojom je Kremlj uporno negirao veze, širom Rusije je pokrenula otvorenu kampanju za regrutovanje novih boraca, pišu svetskih mediji, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vagner je godinama obavljao prljave poslove za Moskvu na istoku Ukrajine, u Siriji i afričkim zemljama, piše Vašington post. Međutim, tokom rata u Ukrajini Vagner i njegovi plaćenici iznenada su izašli iz senke, uz otvoreno slavljenje u ruskim državnim medijima u kojima su hvaljeni kao heroji krvave invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, ukazuje američki list, dodajući da je nedavni specijalni izveštaj na najgledanijem državnom televizijskom kanalu govorio o uspehu te grupe na ukrajinskom frontu, što bi pre samo nekoliko meseci bilo nezamislivo priznanje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track