Najnovije vesti

CRVENI ALARM U NEMAČKOJ, ZBOG INFLACIJE MOGUĆ EGZODUS FABRIKA: Evropski industrijski gigant pod udarom zbog energetske krize
Foto: Shutterstock, Profimedia

udvostručene cene struje i gasa

CRVENI ALARM U NEMAČKOJ, ZBOG INFLACIJE MOGUĆ EGZODUS FABRIKA: Evropski industrijski gigant pod udarom zbog energetske krize

Planeta

Nemačka, evropsko industrijsko središte, suočava se sa potencijalnim egzodusom fabrika jer se proizvođači auto-delova, hemikalija i čelika sve teže nose s apsorbovanjem visokih cena električne energije koje skoro svakog dana dostižu nove maksimume, piše američki Blumberg.

Cene struje i gasa u Nemačkoj su se više nego udvostručile za samo dva meseca, a referentna evropska cena električne energije na terminskom tržištu za godinu dana unapred porasla je na 570 evra (573 dolara) po megavat-satu. Pre dve godine bila je 40 evra, navodi njujorška agencija.

- Inflacija energije je mnogo dramatičnija ovde nego drugde. Plašim se postepene deindustrijalizacije nemačke privrede - izjavio je Ralf Stofels, glavni izvršni direktor kompanije "BIV Izolijerstofe", koja proizvodi silikonske delove za automobilsku, vazduhoplovnu i industriju uređaja.

Olaf Šolc, Vladimir Putin, gas, gasovod, Severni Tok
foto: Shutterstock

Ova zemlja se oslanjala na gas iz Rusije za snabdevanje njenih elektrana i fabrika energijom, a sada se priprema za izazov bez presedana - da obezbedi upaljena svetla i rad preduzeća nakon što je Rusija smanjila te isporuke, navodi se u tekstu.

Privremene obustave proizvodnje zbog visokih cena energije već su registrovane ranije, pri čemu je proizvodnja đubriva i čelika u decembru i martu bila smanjena.

Evropska cena gasa za isporuku u narednom mesecu dostigla je u četvrtak rekordnan nivo od 241 evro po megavat-satu, što je za oko 11 puta više od uobičajene za ovo doba godine, dodaje se u članku Blumberga.

Fabrika
foto: Shutter

Mada vlada u određenoj meri ograničava povećanje cena sa kojima se suočavaju domaćinstva, preduzeća nisu imuna na rastuće troškove i mnoga se spremaju da prenesu troškove na kupce ili da se čak potpuno zatvore.

- Cene nameću težak teret mnogim energetski intenzivnim kompanijama koje učestvuju u konkurentskoj utakmici na međunarodnom nivou - rekao je za Blumberg Matijas Ruh, portparol kompanije Evonik Indastris, drugog po veličini svetskog proizvođača hemikalija koji ima fabrike u 27 zemalja.

(Kurir.rs/ Novosti/ Blumberg)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja