GAZPROM PRELOMIO: Ruski energetski div prekida isporuke plina EU preko Severnog toka 1!
Foto: Shutterstock

kriza

GAZPROM PRELOMIO: Ruski energetski div prekida isporuke plina EU preko Severnog toka 1!

Planeta -

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u petak da će tranzit prirodnog gasa u Evropsku uniju preko gasovoda Severni tok 1 biti zaustavljen od 31. avgusta do 2. septembra radi održavanja, prenosi RT.

„31. avgusta jedina ispravna gasna kompresorska jedinica Trent 60 biće zatvorena na tri dana zbog održavanja“, saopštila je kompanija, uz napomenu da će sve popravke biti obavljene zajedno sa stručnjacima Simensa.

Podsetimo, ruska ambasada u Berlinu je pre nedelju dana saopštila da je „sertifikaciju gasovoda Severni tok 2, koji je u potpunosti spreman za rad i koji je prošao sve neophodne tehničke provere, nemačka strana obustavila iz političkih razloga”.

„Gasovod Severni tok 1 radi sa 20 odsto svog kapaciteta jer na pumpnoj stanici Portovaja šest turbina Siemens (5 u pogonu i jedna u pripravnosti) radi samo jedna. Ostalima je potrebno plansko održavanje i remont. ili su u kvaru. Siemens Energi je dobro svestan ove situacije“, saopštila je tada ambasada.

Severni tok 1, glavna ruta za snabdevanje gasom iz Rusije u Evropu, radi sa ograničenjima od sredine juna, a od kraja jula radi sa samo 20% od svojih skoro 170 miliona kubnih metara dnevnog kapaciteta.

Ruska strana je više puta naglašavala da je isporuka ograničena isključivo zbog sankcija, koje su izazvale probleme u održavanju i popravci Siemens gasnih turbina. EU, pak, tvrdi da Rusi manipulišu isporukama u sklopu političkih i ekonomskih pritisaka.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track